Балоните с райски газ след нощния живот вече и на детски купони – родители сами ги купуват



  • Леката дрога, чието действие се приближава до амфетамина, съвсем не е безопасна - освен еуфория предизвиква сънливост, дори припадъци

Събота след полунощ. Тия юлски дни. В един от морските курорти елитната дискотека е препълнена. Средна възраст - 15-20 години. Красиви хостеси изнасят цели гирлянди с балони, надути и завързани на пластмасови пръчки. Разноцветните забавления, пълни с райски газ, бързо се разпределят между компаниите. Момичета и момчета отвързват балоните и в такт вдишват, за да е забавлението по-яко.





Същия ден, по обед. В софийски ресторант семейство празнува 13-ия рожден ден на своята тийнейджърка. Част от условието родителите да покажат, че момичето вече е пораснало - да купят и разрешат балони с райски газ за детската тайфа.

От няколко години подобно забавление не е необичайно за нощните заведения в цялата държава. Трендът от 2022 година обаче е балоните с райския газ да станат част и от детските рождени дни. Невръстните купонджии го инхалират с всички произтичащи от това рискове.

Продажбата на райския газ е свободна,

легална и той може да бъде закупен освен в балони и в капсули за сметана. Достъпен и евтин - 5-10 лева за балон, а опиянението от него трае от 10 до 15 секунди.

Веселите балони изместиха леките наркотици на партитата. Потребители сравняват действието му с ефекта на амфетамина. След няколко вдишвания купонът е във вихъра си, но само за секунди.





Райският газ, или диазотен оксид е лек и напълно легален “наркотик”, който младежите ползват чрез специални машинки и балони. Празните метални флакони могат да бъдат забелязани край пейките и градинките в цялата страна. “Открит е преди повече от 200 години и още тогава са регистрирали ефектите му върху психиката – че потиска болката, прави човек замаян, неадекватен, променя възприятията му за няколко минути.

Още през XVIII век един от изпиталите въздействието му изпада в такова еуфорично настроение, че пада от сцената и си счупва крака”, разказва биохимикът и специалист по наркотични вещества д-р Юлиян Караджов (виж интервюто с него в карето). Днес все по-често в морските курорти





се забелязват хора, които припадат след инхалация на райски газ

С моята компания бяхме в дискотека в Слънчев бряг. Бяхме си взели цяла бутилка райски газ. Момче от съседната маса видя, че дишаме балони, дойде при нас и ми предложи пари, за да му дам. Той вдиша целия балон наведнъж, краката му се подкосиха и припадна. Свести се след 15 секунди, когато ефектът на балона изчезна. След този случай спрях. Може би трябва да ги забранят, споделя студент пред “24 часа”, който е бил свидетел на подобна случка.

Модата с инхалацията на райски газ е така навлязла в нощния живот, че балоните са неизменна част от всяко парти. В употребата няма възрастова граница и ограничения в пола. В дискотеките и баровете обичайна е гледката на смеещи се неудържимо компании, захапали балони.





Потребители сравнят ефекта с този на амфетамина

Вместо да ходя до тоалетната и да се крия, сега постигам ефекта на амфетамина, докато стоя на сепарето. Не се крия от никого, не ме е и срам. Всички го правят около мен и не е забранено. Единствената разлика е, че сега изпадам в еуфория за няколко секунди”, описва смисъла на “забавлението” 21-годишен младеж.

Притеснителна е обаче тенденцията за появата на “веселите балони” на детски рождени дни, закупувани от самите родители. А едва ли малчуганите знаят какви може да са последствията от употребата му.

Ние сме виновни, че позволяваме на 16-годишните ни деца да се водят по тази мода, споделя бащата на две деца Христо, който признава, че се принудил да купи за рождения ден на дъщеря си райски газ, за да я предпази от по-тежките наркотици.

Спад в продажбата на наркотици покрай новия тренд обаче няма, разликата е в това, че балоните са по-лесно достъпни. Така описва пазара един от основните търговци на тази “еуфорична” лека дрога.





В повечето държави от ЕС райският газ не е контролирано вещество, но лекарите са единодушни, че не е безопасно и води до привикване. Единствената разлика е в сравнително по-краткотрайният ефект, сравнено с хапчетата амфетамин.

Райският газ отдавна се е превърнал в бизнес и е излязъл от лечебните заведения, където е служил за анестезия. Малките флакончета с него имат приложение и в сладкарския бизнес, тъй като патроните, с които се зареждат балоните, са капсули за бита сметана. Те се прикачват към сифон, който, когато не е пълен с течност, не пуска сметана, а газ. След като се извлече съдържанието на капсулата в балона, потребителят вдишва и издишва в него. Ефектът се появява след 30 секунди. Снабдяването с райски газ е по-лесно, отколкото да си купиш хляб - в интернет прелива от обяви за експресната му доставка.





Проблемът е бързината, с която идва ефектът, тъй като организмът не може да се приспособи.

Когато човек вдишва много райски газ, витамин В12 в организма му се разпада

и газът просто го атакува, предупреждава д-р Караджов.

Райският газ има халюциногенно въздействие, променят се цветовите възприятия и привични житейски дейности стават опасни за погълналия го и околните. Особено това се отнася до шофиране, каране на колело, тротинетка, танцуване.





Потребителите на райския газ усещат замайване, реакциите им са забавени, а звуците се повтарят. Опиталите веднъж често повтарят, защото ефектът на неудържим смях отминава бързо. При някои обаче ефектът не е толкова приятен. Прекомерното вдишване на райски газ в комбинация с алкохол усилва ефекта. На следващия ден

вдишалите райски газ изпитват силно главоболие и сънливост

Проблемът се появява по-скоро, когато се вдишва без достатъчно количество кислород. Липсата може да доведе до загуба на съзнание. Например в медицината се използва 70% райски газ в комбинация с 30% кислород. Някои от потребителите вдишват газ директно от флакона. Ако той току-що се е разширил, газът, който излиза, е адски студен – с температура минус десетки градуси. Може да причини измръзванe на устата, предупреждава д-р Караджов.





Повече от 5 патрончета месечно могат да предизвикат парализа

До 5 патрончета с райски газ месечно се приемаш от западноевропейските лекари за сравнително безопасна доза. Проблемът е, че ефектът е много краткотраен и потребителите много бързо развиват “лакомия” за райски газ, което може да доведе до трайни увреждания на централната нервна система и парализа.

Проучване в Нидерландия съобщава за голям брой младежи, които вдишват по 50 капсули газ дневно за дълъг период от време. Поради тази причина на градско ниво на много места в Нидерландия се ограничава продажбата на патрончета. В България тя е напълно свободна, даже има конкуренция между различни доставчици чий газ е по чист. Доставката става с куриер денонощно, като има и промопакети - машинка за пробиване на патрончетата, сифон за пълнене на балони и комплект балони.


Четете още:

🔴 Как ще се преизчислят пенсиите от 1 октомври? Очаква се средната да достигне 722 лв.

🔴 Колко струва да се будиш и да ти мирише на море / СНИМКИ

🔴 20 минерални басейна в Хисаря заменят морето / СНИМКИ





Източник: 24 часа





Коментари

горе