Внимавайте с пистолета на бензиностанциите, за да не се прецакате сами



Законът за движение по пътищата, вече забранява на водачите да сипват гориво в туби. Според чл.106 а.(Нов - ДВ, бр. 62 от 2018 г., в сила от 28.01.2019 г., изм. - ДВ, бр. 13 от 2019 г., в сила от 28.01.2019 г.) водачите са длъжни да зареждат с гориво управляваните от тях пътни превозни средства и/или самоходни машини само на бензиностанции, които са регистрирани по Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Пишем това по повод поместения материал "Шофьорка остана като гръмната заради цифрите, които видя след зареждане на бензиностанция".





Въпреки че много от шофьорите недоволстват от въведените поправки в закона, според експертите забраната е адекватна, тъй като е изключително опасно да се налива гориво в пластмаса.

Ето как те обясняват тази опасност: Пластмасата има свойството да натрупва статично електричество.

Може да се посочи пример с наелектризиран гребен, който изстрелва“ искра при допир с косата. Същата искра може да се образува и при стичането на запалима течност, като бензин например, в стените на пластмасова туба, което може да причини пожар.





Специалистите подчертават още, че пластмасовият контейнер натрупва отрицателно статистично електричество само, ако се търка интензивно в друг материал. Това означава, че ако тубата не се допира до съседни предмети в багажника и е здраво закрепена, няма как да се получи искра и да се запали.

Най-опасно са пластмасовите туби от минерална вода, тъй като хранителната пластмаса е тънка, а високото налягане на бензиновите пари може да спука тази туба.

Промяната в Закона в тази част е доста спорна, затова и все още може да се види как някои сипват гориво в туби. На някои бензиностанции забраната се спазва, на други обаче - не. Глобата за нарушителите е само 20 лева.

Въпросът е обаче друг. Многократно нашите читатели са се възмущавали от това, че ни лъжат на бензиностанциите. Резервоарът ни събира 50 литра, а плащаме за 54 литра. Как става така?





Тубите, които по принцип са 20-литрови, могат да събират и повече. Има оставена резервна вместимост. На всяка туба би трябвало това да е оказано отдолу със скала. Не всички производители го правят обаче. Така може да се обясни феноменът с препълнената 20-литрова туба.

Но има и още нещо по-интересно. Отлично запознати обясниха, че всъщност има един трик при сипването на гориво. “На теория горивото е под налягане и през маркуча трябва да минава само гориво, но явно вкарва и въздух, който върти "горивомера". Това напълно обяснява разликата в показанията на борд компютъра и колонката".





Ето как наш читател описва направен от него експеримент: Отивам първият път да сипвам в туба и понеже не съм го правил досега, го давам малко плахо с пистолета, не натискам докрай, прекъсвам няколко пъти да поглеждам, за да не разлея, малко на пресекулки, донагласям да е максимално пълна и в крайна сметка колонката показва 12 литра. Изобщо не съм отварял дума в бензиностанцията, викам си те руснаците обичат да се подсигуряват, може да са оставили повече аванс, първо ще я премеря в нас и тогава ще хейтя.





Премерих я и в тубата имаше 10,4 преко сили,10,5 ама май точно към 10,4 си беше. На следващото пълнене пак отивам там, на същата колонка, само, че този път натискам пистолета и го заключвам с палчето и не съм го пипал, докато сам не изключи някъде на 8,8 литра. След това правя за малко едно натискане докрай на спусъка, за да не разлея и колонката показва 9,54 л., а погледнато на око тубата беше някъде пак толкова пълна, колкото предишния път.

Днес я премерих, преди да я сипя в резервоара и резултатът беше точно 10 литра. Не вярвах, че 5-те процента отклонение, които ги пишат на колонките, може да са в моя ползва. Което трябва да ни накара да се замислим как сипваме и заслужава ли си да си играем с пистолета, за да набутаме последните 3-4 литра до капачката, които като нищо излизат 50% по-скъпи отколкото, ако сипваме с натиснат докрай спусък.





Или да цедим точно до стотинката определена сума и като направим няколко прекъсвания и сами се цакаме. Най-много бензин получаваме с натиснат докрай спусък и рязко спиране. Дори и да дойдат 40-50 ст. или левче повече, поне ще сме сигурни, че сме ги сипали.

Даже като се замисля, е напълно възможно разликата между показанията на борд компютъра и реалното засичане на бензиностанцията да идват точно от "заиграването" с пистолета и компютъра на колата да си е съвсем точен. Сигурно, ако се постараеш с пистолета може и 14 литра да вкараш в 10 литровата туба.

Аз лично вече сипвам само със заключен пистолет, докато изключи сам и без повече заигравки и допълвания, съветвам и вас да правите така", пише нашият читател.

Така че, ако си зареждате сами, внимавайте с пистолета! Ако друг ви сипва, няма спасение. Ще разчитаме единствено на неговата лоялност и честност.


Четете още:

🔴 България се моли за младата жена, катастрофирала тежко / СНИМКИ и ВИДЕО

🔴 Новият хит на нашето море: Гевреци за тюфлеци / ВИДЕО

🔴 Още един известен българин си бие камшика и отива да живее в чужбина





Източник: plovdiv24





Коментари

горе