7 септември - рожденият ден на Тодор Живков: Датата всъщност е измислена от самия него / СНИМКИ



На  7 септември през 1911 г. е роден Тодор Живков – Тато. Той е държавникът, който най-дълго е управлявал страната ни в новата история – цели 35 години /1954-1989/.

От 27 май до  1 ноември 1949 г. той е кмет на столицата.

През 1954 г. става първи секретар, а през 1981 г. генерален секретар на ЦК на БКП.

Председател на Министерския съвет на НРБ е от 1962 до 1971.

От 9 юли 1971 г. до 17 ноември 1989 г. е председател на Държавния съвет на НРБ.  

Живков е свален от власт през на 10 ноември 1989 г. чрез „дворцов преврат“.





С решение на пленум на ЦК на БКП е изваден от състава на ЦК на БКП на 8 декември 1989 г., а няколко дни по-късно е изключен от партията.

На 4 септември 1992 г. Върховният съд на България първоначално осъжда Живков 7 години затвор, като наказанието след това преминава в домашен арест.

7 септември - рожденият ден на Тодор Живков





Обвиненията са:

  • Незаконно раздаване на пари за представителни нужди на държавния апарат
  • Незаконно раздаване на коли и жилища




Съдът постановява бившият Първи да плати на държавата 21 010 380 лв.

На 9 февруари 1996 г. Общото събрание на Наказателните колегии на Върховния съд признава на Живков статут на бивш държавен глава и прекратява делото срещу него. Тодор Живков умира на 5 август 1998 г. в София – месец преди да навърши 87 години.

Едно от интересните събития, свързани с личността на Тато, е неговата рождена дата. Твърди се, че тя е напълно измислена, а и самият Живков споменава именно такова нещо в мемоарите си.





Слуховете твърдяха, че изборът на датата не е случаен и е нарочно подбран така, че да бъда само два дни преди големия празник 9 септември.

7 септември - рожденият ден на Тодор Живков





Ето какво споделя самият Тато в мемоарите си, издателство 1997 г.: „Дълги години бе оспорвана и датата на моето раждане. И то не от някой друг, а от собствената ми майка. Нашият спор с нея така и не приключи. Наложих се аз, но тя докрай остана на своето. Какъв е случаят? Майка ми твърдеше, че съм се родил навръх Симеон по стар стил. Но свещеникът, който ме кръщавал, известният поп Велчо, бил порядъчно пийнал, та сварил да запише само деня на кръщавката, а пропуснал датата на раждането ми. Познавах добре традицията по нашите места и знаех, че обикновено детето минава през светия купел месец след раждането.





Пресметнах и определих датата – 7 септември. Майка ми остана непреклонна: „На никакъв 7-и, роден си навръх Симеон, на 20-и.“ Всеки път завършвах препирнята ни с думите: „Иди се обяснявай с попа, мамо, мен ме остави.“ Ако я бях послушал, сега щях да съм по-млад с цели 13 дни!“

7 септември - рожденият ден на Тодор Живков





Тодор Живков заедно с Муамар Кадафи в Триполи

Но, въпреки че Тодор Живков ще бъде запомнен предимно с тоталитарното си управление, той не е превърнал рождения си ден /измислен или не/ в национален празник. Въпреки че нищо не е можело да го спре, ако наистина е искал.

Все пак Живков демонстрира скромност, но това, разбира се, не важи за останалите. Запознати разказват, че в навечерието на 7 септември, хиляди партийни членове от цялата страна са затрупвали Тато с подаръци.

7 септември - рожденият ден на Тодор Живков





Ето какво разказва внучката му Евгения Живкова:

„Хората си спомнят с добро за Тодор Живков и се надявам, че историята ще даде оценката си за него. Мисля, че ние като българи трябва да тачим миналото си и с доброто, и с лошото, тъй като в едно дългогодишно управление неминуемо има и плюсове, и минуси. Но ние трябва да пазим нашето минало и да се гордеем, че сме българи“.

939


Четете още:

🔴 Мъжът, намерил изоставеното бебе в Айтос: Пазех я с чадър от слънцето

🔴 Социалисти скочиха: Наш водач си прави пир по време на чума

🔴 Проф. Рачев разкри връщат ли се жегите и заговори за голям циклон





Източник: happy-woman





Коментари

горе