Най-вкусните кебапчета през соца във Велико Търново правел бай Наско в ДНА / СНИМКИ



Едва ли някой, живял в „зрелия социализъм“, ще забрави абсолютната класика „тройка с гарнитура“. Кебапчетата и тогава не бяха върха на кулинарията, но поръчани авторитетно на сервитьора, издаваха един малко по-висок стандарт на живот на средностатистическия българин.





Във всеки по-голям град в родината ни „Обществено хранене“ откриваше и прословутите заведения „Скара-бира“, най-често на открито или в павилиони. Велико Търново обаче остава малко встрани от тази мода заради претенциите си на интелектуален и туристически град. През 70-те и 80-те години на XX век в старата столица туристи и търновци се хранеха и забавляваха предимно в квалитетни ресторанти, а хладните механи на всяка крачка по главната улица допълваха колорита на града.





Все пак не липсвали и павилиони за хранене, но не за хапване на крак, а истински заведения, в които кебапчетата на скара са в основата на менюто. Един от тях, и то с оркестър, за който си спомня историкът Иван Панайотов, бил около стъпалата към хълма Света гора. Построен в началото на миналия век, той просъществувал и през 50-те години на XX век, а бащата на малкия Иван тогава често го водел. На Боруна също имало подобен павилион.





Предлагали се скара, бира и кърначета. Малцина си спомнят, но на Царевец, в близост до Балдуиновата кула съществувал ресторант на открито през 70-те години, следите от него още стоят. Всяка вечер свирел оркестър, купонът се вихрел, а често на сцената се изявявал и легендарният Комуто.





Студентите и бохемите на града продължават да говорят с умиление за големите и вкусни кебапчета на „Кацата“ – едно от най-оригиналните заведения в града, със своя си клиентела и артистична атмосфера. За съжаление, от него останаха само хубавите спомени.





Преди десетилетия на емблематичната тераса на ДНА и вътре в ресторанта се носеше неустоимият аромат на соцкебапчетата, направени с месо и майсторлък.




НАЙ-ВКУСНИТЕ КЕБАПЧЕТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРАВЕЛ БАЙ НАСКО В ДНА

Който ги е опитвал, със сигурност и до днес помни неповторимия им вкус, а славата им се носеше из цялата страна. Дребничкият майстор с неизменното си черно сако от лъскав сатен беше царят на кебапчетата. И до днес остава тайна как ги е замесвал. Носят се легенди, че е слагал и малко кисело мляко. Признат безусловно, дори софийските началници предупреждавали да не вземат да го уволнят, защото не пропускали да ги хапват като дойдат в Търново. Бай Наско управлява ресторанта във Военния клуб семейно заедно със жена си Траяна от 1981 г. до 1995 г., след което се оттегля по здравословни причини.





И като иде реч за вкусните и сочни кебапчетата от времето на соца, в интернет пространството излезе рецептата и начина им на приготвяне от рецептурник на „Обществено хранене“ (1958 – 1989 г.). Най-общо тайната е да са само от свинска кайма и да се търкалят на скарата три пъти. Там се посочва изрично, че за да се получи незабравимият вкус, трябва да се използва само свинска кайма: 500 г мляно свинско от плешката, 500 г от гърди (месцата около корема, осмянката) и 100 г сланина. Не бива да се прекалява и с подправките: 5 г кимион, 5 г черен пипер и 20 г сол на килограм месо.





Каймата се омесва много добре и трябва да поеме около 100 – 150 г вода, добавяна на порции. Отлежава едно денонощие в хладилника в тавичка на пласт, не по-дебел от 6 см. След като е почивала, премесва се отново и отлежава още 5 – 6 часа. Кебапчетата се оформят, като се полират с пръсти, топнати в купичка вода и оцет в съотношение 1:1. Скарата трябва да е много добре загрята и почистена с телена четка. Намазва се с половин глава лук, прободена с шиш през мустаците и топвана в чинийка с олио.





Малко известно е, че при печенето им кебапчетата се търкалят само в една посока три пъти.





Ако каймата е мазна, това не трябва да ни притеснява, тъй като излишната мазнина изтича в тавата под скарата. Сланината, която при омесването на каймата е образувала гел с водата, остава и прави кебапчето сочно.





Кебапчето се пробва, като се хване с щипките за единия край и се разтресе. При тази манипулация то не трябва да се прекършва. Ако това се случи, или каймата е била постна, или е недобре омесена, или не е достатъчно дълго отлежала. Готовото кебапче може да се дели само с вилица в чинията, не е необходим нож, за да се отреже. От същата кайма могат да се опекат и кюфтетата на скара, като, за разлика от кебапчетата, те се обръщат само веднъж. След като се обърне първото, по него се разбира дали и останалите са готови.

Ако вече ви се е дояло, пробвайте рецептата! Тя няма да ви подведе.

Ана РАЙКОВСКА


Четете още:

🔴 Учени казаха коя е новата норма за кръвното налягане

🔴 Кръстю Лафазанов: С Елена бяхме заедно от студенти, майка ми си я избра

🔴 Обикновено момче спечели сърцето на любимка на българската публика





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе