60 ст. компенсация за бедни шофьори, но най-рано от март



60 стотинки компенсация на литър гориво, но само за шофьори с доход до 1000 лева, като разплащането става с ваучери. Този вариант за подпомагане обмисля служебното правителство, стана ясно от думите на министъра на икономиката Никола Стоянов в Кърджали.





Той обаче призна, че ще бъде трудно тази мярка за компенсации да влезе в сила преди 1 март. Решението на депутатите компенсирането да става чрез ваучери усложнявало ситуацията. Нужно било да се проведе обществена поръчка, при която да се определи кой ще ги печата и да ги разпространява. Затова се търсели варианти как това може да стане по-бързо, защото моментът да се подпомогнат хората бил сега през зимата, а не през април или май, обясни още Никола Стоянов.





“Този път пари има. Основната част от тях са от вноските на "Лукойл" като авансов данък и от данък свръхпечалба”, заяви министърът. Въпросът бил технически -  да се изработят мерки при спазване на законодателството, за да могат те да започнат да действат. Антикризисната мярка в помощ на физически лица бе въведена на 9 юли 2022 г. Компенсацията от 25 стотинки на литър бензин, дизел, пропан бутан и метан, предоставяна от държавата, беше спряна на 31 декември миналата година.





По думите на министъра на икономиката обсъждането на нов вариант за компенсации е започнало след Нова година. Разчетите показвали, че ако подкрепата е предназначена за хора с доходи до 1 000 лева, размерът й можело да бъде около 60 стотинки за литър.





Стоянов дойде в Кърджали за откриване на нова френска инвестиция на стойност от 15 млн. лв. Това е третото поред разширение на завода на „Серта България“, като с него се разкриват нови 100 работни места.


Четете още:

🔴 Вижте къде заваля първият сняг / ВИДЕО

🔴 Поп фолкът се тресе от завист! / СНИМКИ

🔴 "Виваком" и "Йетел" вдигнаха цените, но нямаме право да прекратим договорите си без неустойки





Източник: Марица





Коментари

горе