Проф. Георги Каприев: 3 март е важна дата, но не е част от историята на България / СНИМКИ



На 3 март със Санстефанския предварителен мирен договор между Руската империя и Османската империя се слага край на Руско-турската война. "На 3 март 1878 година се подписва мирен договор между две империи, в който договор България не участва, на тази дата все още няма българска държава и нация“, това е един от аргументите, който проф. Георги Каприев – преподавател в Софийския университет в Катедра "История на философията“,  изтъкна в подкрепа на тезата си за това, че 3 март не става за национален празник на България.





"За национален празник трябва да е нещо, където е станало нещо изключително възлово за историята на тази държава и нация, и изцяло е негова заслуга позитивното събитие, което е произведено.“  

Според проф. Каприев, на 3 март са положени предусловията за създаването на българската държава. "3 март е важна дата, важна е за предисторията на България, но тя не е част от историята на България.





Ако четете финала на 3 член на Санстефанския мирен договор, там се казва следното: Когато се очертаят границите между Турция и Сърбия, тогава ще бъде поканен и български представител. Тази бъдеща тогава България става настояща България през 1879 година.“  Той добави, че "това е поредната Руско-турска война от XIX век, която се води за борби за територии, за влияние – нормална имперска политика през този век, в която Русия успява изтласка Османската империя“.  





Според проф. Каприев, 6 септември и 22 септември са двете достойни дати, показващи мощен политически характер и воля, които могат да бъдат избрани за национален празник на България.

Княз Никита Лобанов-Ростовски: Константинополският мирен договор от 1879 г. е по-важен от Санстефанския

В Пловдив бе валидирана пощенска картичка с рисунка от подписването му

Княз Никита Дм. Лобанов-Ростовски е потомък на независимите руски князе Рюрик, но е роден в София през 1935 г.





Семейството идва в България през 1924 г. Дядото на Никита - Иван Николаевич Лобанов-Ростовски, има само два интереса в живота: музиката и православието. И смята българския църковен ритуал за най-близък до руския. След като болшевиките забраняват религията, семейството пристига в София.

Тогава в службите на храм “Св. Александър Невски” пее голяма част от хора на Българската национална опера. Като силно религиозен човек старият Лобанов-Ростовски знае този факт и избира София, единствено заради това!





Княз Никита Лобанов-Ростовски учи в едно училище с Любомир Левчев, двамата дори седят на един чин.

Сега князът е член на Управителния съвет на Международната фондация “Кирил и Методий” в София.

Тия дни той беше в България, за да валидира пощенска картичка, посветена на 140-годишнината от подписването на Константинополския мирен договор. Валидирането беше в Пловдив в рамките на Европейската филателна изложба “Пловдив фила 2019” и Международния панаир “Булколекто”.





Събитието беше уважено от Симеон Сакскобургготски, който е почетен председател на Съюза на филателистите в България.

Симеон Втори и княз Никита Лобанов-Ростовски (вдясно)

Симеон Втори и княз Никита Лобанов-Ростовски (вдясно)





- Защо решихте да спонсорирате валидирането на картичката, посветена на 140-годишнината от Константинополския мирен договор, княз Лобанов-Ростовски?

- Заради един исторически куриоз, свързан с Руско-турската война през 1877-1878 г. Тази война умишлено се забравя и в Русия, и в България, но в разни контексти. Аз ще се фокусирам на Константинополския мирен договор, който е окончателният договор за завършването на войната и който е единственият документ, даващ основа на държавата, в която сега живеете - България.

България иска да го забрави, някои интелигенти и прочее даже не го знаят. Защото на негово основание беше създадена много малка България. За разлика от огромната територия, описана в Санстефанското примирие. А в Русия не искат да се споменава, защото тя загуби тази война. Даде 140 000 убити и над 60 000 ранени и не получи почти нищо в замяна от тази война, а само унижения.

- Защо?





- Защото Англия й постави ултиматум и каза - ако влезете в Цариград, откриваме огън по армията на ген. Гурко и обявяваме война на Русия. За мене това е много жалко, защото моят роднина Алексей Лобанов-Ростовски подписва Константинополския мирен договор. И спасява тези клаузи на берлинското съглашение, които

дават възможност да

се създаде България

- С какво договорът, подписан в Константинопол, е по-важен от Санстефанскиия мирен договор?





- Всички говорят за Санстефанския мирен договор. Но той не е договор, той е примирие. След завършването на военните действи граф. Игнатиев създава изключителен документ, но много благопожелателен за България и за Русия.

Аз съм учил в Царска България и всеки ден пеехме първата строфа на Санстефанския мирен договор. И сега ще ви я изпея. (Запява:)

От Черно море до Охрид

и от Дунав до Бялото море

единен народ живее

и своята съдба кове...





Царското правителство пропагандира Санстефанския мирен договор, защото дава амбиции и желание на българския народ. От Черно море до Охрид, бе! А на Русия се дава постоянен транзит за Проливите. За всяко руско правителство - царско, комунистическо, псевдодемократическо, е необходим контрол над Проливите. Защото иначе Черноморският флот е безсмислен на световната арена.

В България има професионални историци, които получават заплати и преподават, но не знаят за Константинополския мирен договор. Затова със свои пари поръчах картина за подписването му и я подарих на Националния исторически музей в София с варианти и на музея на Панорамата в Плевен, посолството на Руската федерация в София и на Министерството на външните работи в Русия.

Всичко това казвам, за да се постарая

да ви убедя, че ви

казвам истината,

а не клеветя

Ако вие се осмелите и публикувате това, ще има хора, които ще пишат и ще ме псуват. Но аз ще го приветствам - поне ще се обърне внимание, че напомням истината.






Картината за подписването на Константинополския мирен договор е нарисувана от варненския художник Никола Русев.

Картината за подписването на Константинополския мирен договор е нарисувана от варненския художник Никола Русев.

- Колко платихте за валидирането на картичката?

- Платих 600 евро, толкова даде и г-н Румен Петков. (Лидерът на партия АБВ - б.а.)

- Защо го направихте?

- Защото постоянно се старая да агитирам България да осъзнае, че Константинополския мирен договор е това, което даде възможност за създаването на Княжество България и шест месеца след това и приемането на Търновската конституция. Нищо общо със Санстефанския договор на помирението. Но получих и едно огорчение.

- Какво огорчение?

- Пощенската картичка е изработена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. На нея е картината, нарисувана от варненския художник Никола Русев. Само че изрязана! Няма го надписа под картината, който обяснява кои са тези хора и какво правят. Това е височайши непрофесионализъм и незнание относно спазването на авторски права.





- А какво пише под картината на Никола Русев?

- Константинополски мирен договор между Русия и Турция, подписан на 27 януари (8 февруари) 1879 г.

от княз Алексей

Борисович

Лобанов-Ростовски,

руски посланик при Абдул Хамид Втори и отосманския външен министър и Александър Каратеодори паша и министър Али паша, председателстващ в Държавния съвет.

- Имаше ли интерес на панаира към пощенската картичка?





- Напечатаха 1000 картички, от които 831 бяха за продажба и всичките бяха изкупени. Някои хора вземаха по 10 броя. Половин час седях и давах автографи.

Призовавам чрез вас тези, които ще печатат второ издание на пощенската картичка, да бъдат така добри да произведат това, за което съм платил. Чрез моите пари те печатат действителността в историята на България.

- А защо във финансирането и валидирането на пощенската картичка участва и Румен Петков?

- Той е единственият политик в България, когото познавам, и който официално има проруска позиция.


Четете още:

🔴 Тотален обрат за Цветелина Грахич и гаджето й след раздялата със Слави

🔴 Предателството горчи: Христо Гърбов хванал жена си в изневяра, а после...

🔴 Това тя ли е? Сякаш е с ново лице!





Източник: plovdiv24





Коментари

горе