50 български забележителности



С тази статия започва една серия, наречена "50 български забележителности". Тази поредица ще се състои от пет части с по десет известни български забележителности. Да започваме!

Арбанаси

Арбанаси е красив национален архитектурно-исторически резерват. Той е живописно разположен на скалистото Арбанашко плато на 4 км североизточно от Велико Търново. Село Арбанаси е известно с характерната си архитектура, каменни къщи и 7 църкви, богати на стенописи и дърворезба.

Арбанаси
Арбанаси

Асеновата крепост

Асеновата крепост е българска средновековна крепост, изградена върху красива скала на 2,5 км южно от Асеновград. Построена е през 11-12 век, възстановена и доизградена от цар Иван Асен Втори след Клокотнишката битка през 1230 г. В крепостта е запазена църквата "Света Богородица Петричка".

Църквата Света Богородица Петричка
Църквата Света Богородица Петричка

Боженци

Боженци е малко селище, разположено на 16 км източно от Габрово. То е обявено за архитектурен резерват със 100 реставрирани възрожденски къщи. Красивите къщи са с бяло измазани стени, с еркери и дълбоки чардаци. Дворовете са с високи огради и двукрили порти. Улиците са тесни и калдъръмени.

Изглед от Боженци
Изглед от Боженци

Дряновски манастир

Дряновският манастир се намира в красив живописен пролом на река Дряновска. Той е обграден от високи скали и гористи хълмове. Манастирът е основан в началото на 12 век. По времето на Априлското въстание е разрушен. Възстановен е през 1880 г. В близост до манастира се намира пещерата "Бачо Киро".

Дряновски манастир
Дряновски манастир

Каменните гъби

Каменните гъби са част от красивите образувания на Кърджалийските пирамиди. Те се намират на изток и североизток от град Кърджали на територията на 4 села. Образувани са от водна и ветрова ерозия. Пирамидите наподобяват гъби, колони и обелиски. Те са природна забележителност от 1974 г.

Каменните гъби
Каменните гъби

Нос Калиакра

Нос Калиакра е красив стръмен скален нос, вдаден в Черно море. Той се намира на 12 км югоизточно от град Каварна. височината му достига до 70 метра, а в скалите му има много пещери. Нос Калиакра е обявен за резерват през 1941 г. Той е привлекателен туристически обект.

Нос Калиакра
Нос Калиакра

Пещерата Магурата

Пещера Магурата се намира североизточно от гр. Белоградчик. Тя е една от най-големите и стари пещери в България. температурата й е почти постоянна през цялата година. Пещерата има много зали, в които са открити останки от първобитни хора. Магурата е забележителна с ценните си скални рисунки.

Скални рисунки от Магурата
Скални рисунки от Магурата

Перперикон

Перперикон е древен тракийски град, чиито останки се намират в Родопите на 20 км източно от Кърджали. Той е бил една от столиците на тракийските царе в античността. Предполага се, че Перперикон е бил голям духовен и културен център в Европа по времето на Александър Велики.

Останки от древния град Перперикон
Останки от древния град Перперикон

Кончето в Пирин

Кончето е карстов ръб, част от главното било на Северен Пирин. Дължината му е 200 метра, а ширината - 50 см. Красивите му почти отвесни склонове са изградени от мраморизирани варовици. Преминаването през Кончето е трудно и е голяма атракция за много наши и чужди туристи.

Кончето
Кончето

Побитите камъни

Побитите камъни са скални образувания на 18 км западно от град Варна. Те представляват изправени цилиндрични кухи каменни стълбове с плътна варовиково-песъчлива обвивка. Разположени са на площ 7 кв.км. и достигат на височина до 7 метра. Те са красиво природно явление - единствено в света.

Храм-паметникът "Рождество Христово" в Шипка

Храм-паметникът "Рождество Христово", известен още като Шипченски манастир, е изграден през 1902 г. с доброволно събрани средства от руския народ. Той е създаден в памет на загиналите руски войни за Освобождението на България от Османско робство. Красивият храм е изграден в руски стил с позлатени кубета.

Рождество Христово
"Рождество Христово"

Троянски манастир

Троянският манастир е разположен в красива местност на брега на река Черно Осъм, на 10 км източно от град Троян. Той е основан в началото на 17 век. Стенописите му са изработени от Захари Зограф, а позлатеният иконостас е дело на майстори от Тревненската художествена школа.

Троянски манастир
Троянски манастир

Паметникът "Цар Освободител"

Паметникът "Цар Освободител" се намира на площад "Народно събрание" в София. Той е дело на италианския склуптор Алб. Дзоки, висок е 12 м и е построен през 1907 г. Паметникът е изграден в знак на признателност на българския народ към руския император Александър Велики(наричан Цар Освободител) и войните освободители.

Паметникът Цар Освободител
Паметникът "Цар Освободител"

Статуята на Света Богородица в Хасково

Статуята на Света Богородица в град Хасково е открита на 8 септември 2003 г. с водосвет от Н.В.Пр.Митрополит Арсений. Тя тежи около 80 тона и е с обща височина 32,8 м, а само на статуята - 15 м. Монументът е построен по идея на хасковския кмет Георги Иванов и е дело на авторите п.Александров и В.Стоянов. Статуята на Света Богородица е записана в рекордите на Гинес като ""Най-високата статуя на Богородица с младенеца".

Статуята на Света Богородица
Статуята на Света Богородица

Село Жеравна

Жеравна е малко китно село, разположено в живописна котловина в източната част на Стара планина. Жеравна е известен архитектурен резерват, запазил автентичния си възрожденски облик. Запазени са 150 къщи, някои от които са на повече от 300 години. всяка от тях е красив паметник на културата.

Къща от Жеравна
Къща от Жеравна

Връх Околчица

Връх Околчица се намира в северозападната част на Врачанския балкан до гр. Враца. На Околчица е издигнат внушителен паметник(35 метра височина) в памет на Христо Ботев и неговата чета. Всяка година в навечерието на 2 юни се провежда поход Козлодуй-Околчица, който завършва с тържества в чест на падналите за свободата на България.

Паметникът на Околчица
Паметникът на Околчица

Град Трявна

Град Трявна се намира на 22 км източно от Габрово. Градът е красив архитектурно-исторически резерват с ансамбъл от възрожденски къщи, часовникова кула от 1813 г., чаршийска улица и върожденски мост. Трявна е бил голям търговски и културен център през Възраждането.

Даскалова къща в Трявна
Даскалова къща в Трявна

Некрополът край Старосел

Тракийският култов център край село Старосел датира от 4 век, пр.н.е. Той се намира на 20 км западно от град Хисаря. Култовият център включва скални светилища и десетки могили. Открит е храм с 241 м дълга ограда и запазена височина 3м. В храма има кръгло помещение с купол с диаметър 5,3 м, най-голямото у нас.

Изглед от Старосел
Изглед от Старосел

Дяволският мост

Дяволският мост се намира в живописна местност на 10 км от гр. Ардино. Построен е в началото на 16 век и до наши дни е устоял на напора на водите на река Арда. Мостът е с дължина 56 м, ширина 3,5 м и достига на височина до 12 метра. В района се намират Орловите скали и тракийската крепост Калето.

Дяволският мост
Дяволският мост

Град Батак

Град Батак е разположен в Западните Родопи. В центъра на града се намира църквата музей-костница "Света Неделя", построена през 1813 г. Тя е свързана с героичните борби по време на Априлското въстание и Баташкото клане. в близост до града, на брега на язовир "Батак", в живописно красива местност се намира курортът "Цигов чарк".



Източник: zarodinata





Коментари

горе