Започва Богородичният пост, минаваме на сухоежбина



Богородичният пост -  един от четирите периода на годината на молитва и въздържание, започва на 1 август. Продължава две седмици. Така Църквата ни е отредила да се подготвим за празнуването на Успение на Пресвета Богородица. 

Богородичният пост съществува от дълбока древност, макар че някои все още се чудят защо се празнува смъртта на Богородица. Не смъртта, а заспиването, което на църковнославянски език е успение на Пресвета Богородица, празнуват християните, обясняват отците. Православните вярват във Възкресението. И на 15 август пеят:  В успението не си оставила света, Богородице... и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души. 

В петък - първия ден на поста, в храмовете се прави водосвет,  а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва специален Богородичен параклис.

Митрополит Николай започва обиколка по храмовете в епархията. Тръгва от катедралния храм "Успение Богородично” на 1 септември, там ще отслужи архиерейската литургия и на храмовия празник на 15 август. В неделя ще благослови миряните в Баткунския манастир "Св. св. ап. Петър и Павел”. От понеделник до следващия петък ще отслужва вечерните служби в градските църкви, в Граф Игнатиево и в Калофер. На 14 август ще води специалната вечерня с Опело на Пресвета Богородица в храма "Света Богородица" в Стария град.

Заговяването за този пост е на 31 юли - от месо и млечни продукти. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна, т. нар. сухоежбина. Във вторник и четвъртък - варени без олио гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло и вино. На Преображение Господне се разрешава риба.

В рамките на Богородичния пост е празникът Преображение Господне. Той се възпоменава на 6 август.



Източник: Марица





Коментари

горе