Примерът на училището в Майско, или могат ли ромските деца да бъдат добри ученици



Условията за обучение в еленското село са създадени със собствени сили и са за завиждане

Преди време инж. Йонко Петров се разминал със службата горски надзирател, но пък основното училище „Отец Паисий” в еленското село Майско случило на директор. Когато преди седем години спечелил конкурса за директорското място, имал мечта – да променят средата за обучение на тези деца, да им дадат равен шанс за образование и да докажат, че да работиш в подобно училище, е не по-малко престижно.
Днес всяко кътче от майското школо показва, че директорските мечти могат да станат реалност, за което си струват усилията. В началото всичко вършели сами – ремонтирали, боядисвали, почиствали. Сега вече правят неща, които да не са от най-евтините и да им служат по-дълго време. Когато човек разгледа училището отвън и отвътре, си задава въпроса - откъде пари. В Майско учат 160 деца от първи до осми клас, които няма да те отминат без поздрав. Съгласно образователните стандарти у нас те носят един доста добър бюджет на училището. С тези пари могат да се вдигнат и учителските заплати, но колективът има други приоритети, включително и по 700 лв. годишно за учебни помагала на ученици от социално слаби семейства. На Педагогически съвет се решава как ще се разпределя бюджетът, а чрез училищния сайт добива публичност. За тази година например са заделили 25 000 лв. собствени средства и с още 3000 лв. общински пари сменили прозорците на втория етаж и вече цялото училище е с подменена дограма. По същия начин са направени и обзаведени компютърен кабинет, помещение за библиотека, фитнес зала, на която предстои оборудване с уреди. Бившият стол е превърнат в място за училищни празници, с кокетни перденца и покривки, където закусват безплатно учениците от първи до четвърти клас. Радват се и на добре подредена кухня, в която се провеждат занятията по европейска кухня.
За подготвителната група с 16 деца е обзаведена като в приказките специална стая, има и голям цветен телевизор. Изцяло е подменено обзавеждането на класните стаи – чинове, дъски, маси, шкафове. Спортната площадка е с ограда, дървена беседка краси двора, дори има специални стаи, също подредени, за помощния персонал и за майстора. След като ремонтираха тоалетните, пуснаха топла течаща вода, поставиха течни сапунерки и кърпи, освежиха и чешмите в коридорите, децата добиват не само хигиенни навици. Те се учат и да пазят, тъй като подобна среда им харесва. Безупречната хигиена, и то по обяд, в училището и на двора е показател за това. Между другото доста полезен за учениците се оказва часът за почистване, който, ако е станала някъде беля, не търпи отлагане. Всичко, сътворено с труд, любов и фантазия от и за децата, респектира – от портретите на възрожденците, поставени в специални рамки, до цветята, таблата с рисунки, снимки и ред подобни творения.
Училището не разчита само на бюджетни средства. Печелят проекти, от които идват допълнително пари. С 5000 лв. съфинансиране и 9000 лв. държавно участие оборудват кабинета с 10 нови компютъра и 8 лаптопа за учителите. Част от нещата са направени и по проект отпреди две години „Единението в Еленско” за интеграция на ромските деца. Учениците са мотивирани за участие и в проекта „Успех”. В зависимост от предпочитанията са обхванати в 11 кръжока и много обичат да се изявяват. Похвалиха се и с чудесния Фейсбук профил, чрез който членовете на киноклуба имат за приятели известен португалски режисьор и преводачката на кинопанорама Светла Хомогорова.
Ромските деца могат да бъдат добри ученици, ако има кой да им помага. А това с много любов и всеотдайност върши задружният екип от 17 учители – все редовни, но пътуващи. По успеваемост са около златната среда, но главният учител Димитров се похвали със своя клас – рекорд за училището. От завършилите през 2012 г. 12 осмокласници 11 продължават средно образование в еленското СОУ и в Златарица. За тази учебна година в селото има само две деца, които не ходят редовно на училище, и затова е поискано съдействие от кметството. Движението на децата на гастарбайтерите се следи, помага им се за по-добро уреждане на документите и записването им в училище.
Днешното развитие на селото показва, че и занапред образованието едва ли ще се подценява от ромските семейства, макар че сега повечето пращат децата си да изкарат осми клас заради шофьорската книжка. Майско наброява 1300 души, от които 400 са деца и младежи до 18 години. Това е единственото село в община Елена с положителен прираст. Новородените през миналата година са 26, а за тази досега са 15. Регистрираните земеделски производители са 38, а 400 души печелят пари навън, за да изхранват многолюдните фамилии. Истина е, че не са малко хората с ниска квалификация и неграмотни, живеещи в крайна бедност. Уникалното за Майско е, че гурбетчиите ходят в чужбина, печелят, връщат се, отново заминават, но парите си оставят в селото. И това може да се види от къщите по централната улица, ремонтирана, с нов асфалт и тротоари. Всяка втора се препокрива или разширява и хората един от друг се заразяват, споделя кметицата Зоя Ангелова. Само тази година са построени до ключ пет къщи и се налага отреждането на терен за нови. Преди броени дни бе завършен и нов водопровод в кв. „Кантона”.
Тази есен заради повече малчугани се наложи разкриване на нова група в детската градина. И тя като училището е подредена и обзаведена, с чудесни условия за игри и подготовка общо на 58 деца. В новоразкритата група се възпитават и обучават 26 деца на 3 и 4 години, като 20 от тях са включени в проект „Готови за училище 2014 - 2015 г.”. Той предвижда и срещи с родителите им и координатори от „Амалипе” и „Тръст за социална алтернатива” за обсъждане ползата от ранното обучение и постъпване в детската градина. На редовно посещаващите ще се плаща месечната такса, а на родителите ще се раздава ежемесечно ваучер за храна на стойност 7 лв.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе