Вижте как Евгения Тенева пребори фобията от летене и стана стюардеса в световно известна авиокомпания



Красивата Евгения Тенева сега не се страхува да лети. Тя преодолява себе си и вече е успешна стюардеса в “Луфтханза”.

Преди около 2 години млада българка, която заради професията си често лети със самолет, попада в турбуленция. Преди това няма никакви проблеми във въздуха, но след случката развива тежка фобия от летене. До такава степен не може да превъзмогне страховете си, че е на път да загуби перспективната си работа. Оказва се, че

всеки трети

пътник на

планетата изпитва

тревожност и

страх в самолета

Доказват го научни изследвания, правени в чужбина, казва авиационният психолог Десислава Георгиева. Тя и колежката ѝ Елена Пенчева са единствените у нас авиационни психолози, сертифицирани по стандартите на Европейската асоциация по авиационна психология.

Двете дами в екип с психолога Евгения Тенева и фамилния терапевт Христо Монов организират тренинг и у нас в помощ на хората с проблеми при летене.

Та какво става с младата жена, за която говорихме в началото? Тя се включва в програмата и успява да се пребори със страховете си и отново лети със самолет, запазвайки работата си.

Много по-интересна обаче е историята на Евгения Тенева, която днес е част от екипа на тренинга. Днешната ѝ любов към самолетите всъщност започва с омраза. По-точно с ужасен страх. Следването на момичето в Германия изисквало непрекъснато летене и всеки път тя била в ужас и летяла с приятелка, вкопчена в ръцете ѝ

Днес, и това не е

виц, Евгения

работи като

стюардеса в

“Луфтханза”

и вече е обиколила света. Как става това? Преди няколко години Жени се записва за тренинга и всъщност е една от бившите клиентки на Десислава Георгиева.

Летенето вече е част от живота ѝ и сега е поканена да участва в тренинг курса у нас. Тя е и дипломиран психолог.

Какво е “Полет над страха”- това не е тренинг, а програма, основаваща се на прилагане на добри практики и разработена с участието на холандските ни колеги, имащи 30 г. опит в терапията на тази специфична фобия, уточнява Десислава Георгиева. Уточнява и друго - хората, които се включват в нея, не са пациенти, защото страхът от летене не е болест. Те са клиенти.

Може да им се помогне чрез индивидуални консултации или с групов тренинг, в който участват 6 души. На всеки клиент първоначално се провежда обширно интервю. Следват среща на екипа, анализ на данните и изготвяне на индивидуална програма, съответстваща на нуждите му, прави се преценка за индивидуален или групов тренинг. Страхът от летене е специфична фобия и е втората по разпространение в света. Интересното е, че тя често е свързана със - страх от затворени пространства, страх от загуба на контрол и други, казва Десислава.

Предвидено е клиентът да се запознае с авиационната система. В програмата са привлечени и авиационни специалисти с дългогодишен опит – пилоти, стюардеси, ръководител- полети, авиационни инженери. Има възможност за лична среща с опитен пилот, с който да се дискутират важни въпроси. Груповият тренинг е подходящ за клиенти, които искат да чуят за страховете на колегите си и така да се убедят, че не само те стискат ръцете на приятелите си в самолета, а дори да е така, това не бива да се свързва с психично заболяване. Хората имат възможност да чуят характерни шумове в самолета и да научат каква е причината за тях, да разберат какво е турбуленция и как се отразява на съвременните самолети.

Говори се открито за страховете и какво ги провокира - например, че повишена тревожност може да се предизвика и ако

на пътник му

се стори, че нещо

в поведението

на стюарда

не е наред

Тогава може да се стигне и до развитие на така наречената паническа атака, казва Десислава Георгиева. Екипът от специалисти успешно прилага програмата в България вече 5 г., но сега са решили да разкажат за нея, за да могат повече хора да осъзнаят проблема си като преодолим.

Всеки клиент, завършващ “Полет над страха” има възможност да провери своя прогрес в т. нар. "мотивационен полет" – това е и уникалният принос на екипа в терапията на страх от летене. Прави се с 4 - местен самолет Чесна, “поставен” в ръцете на опитен пилот. След такъв полет е имало и клиенти, които се записват за курс за любител пилот, казват авиационните психолози.

За съжаление, няма категорични данни дали страхът от летене се среща повече при жените, или при мъжете. Според някои разработки това е наистина по-женска болест, знае се, че се среща повече сред младите хора. Доказано е, че родители, които пътуват с децата си, са тревожни във въздуха, тъй като им тежи и отговорността за малкия човек.

В момента екипът на програмата е част от европейски проект за адаптация на тест за страх от летене. Тестът ще даде възможност да се очертае сериозността на проблема сред българите.

А преодолее ли го човек, пред него са екзотични пътешествия, срещи с близките в чужбина, а защо не и щурвал в... собствените му ръце.



Източник: 24 часа





Коментари

горе