За пета поредна година доброволци ще почистят плажове по българското Черноморие на 4 и 5 април



За пета поредна година Surfrider Foundation Sofia с подкрепата на доброволци ще почиства плажове по Черноморието на 4 ти и 5 ти април. Акцията, организирана от българското представителство на организацията Surfrider Foundation Europe, е част от общо над 700 събития, които стартират в края на месец март в различни точки на света и ще продължат до края на годината. България отново се присъединява към над 30 държави, подкрепящи проекта Ocean Initiatives, който вече за 20-та година цели да алармира за проблема със замърсяването на водните басейни и прилежащите им брегове и плажове.

От първото почистване през 1995 г. досега, глобалната кампания Ocean Initiatives се е превърнала в забележително събитие, признато за една от най-големите граждански еко мобилизации. За тези 20 години са организирани повече от 7800 почиствания по целия свят. През 2014 г. се случиха 1317 събирания на отпадъци в 28 страни с помощта на над 43000 доброволци.

В България инициативата се отразява вече пета поредна година, като броят на доброволците на Surfrider тук непрекъснато расте и се организират почиствания на крайбрежни зони като плажовете Паша дере, Фичоза, Поморийско езеро, устието на р. Велека, к-г Делфин, плаж Почивка (Варна), Аспарухово, Липите, Иракли, Камчийски пясъци, яз. Панчарево и много други.

На прага на 20-ата годишнина на инициативата Surfrider Foundation Europe поставя акцент върху начина, по който обществото ни консумира, защото в края на краищата всеки един продукт се превръща в отпадък. Ако всеки един от нас се замисли за последствията, които тези отпадъци могат да предизвикат за морската среда, бихме могли да реагираме чрез потребителските си навици и да намалим навреме тази неестествена намеса.

Организаторите на инициативата у нас призовават всеки, който обича и цени морето, природата и плажовете, да се включи в почистванията на 4-ти април на плаж Алепу (к.с. Дюни) и на 5-ти април на Шкорпиловци (Долни Чифлик) и Липите (Синеморец). Акциите се

осъществяват с любезното съдействие на официалния превозвач на Surfrider Foundation Sofia – Volkswagen Лекотоварни автомобили, както и в партньорство с община Долни Чифлик, община Царево и Йо-Хо-Хостел.

Повече информация за Surfrider Foundation Sofia и инициативите на доброволците в България можете да получите на http://www.surfriderbg.org, а събитията можете да следите в официалната им страница във Facebook: http://www.facebook.com/surfriderbg.

За контакти:

Доброволци-организатори: Димитър Атанасов 088 77 98 502; Полина Илиева 087 86 66 823.

surfriderbg@gmail.com; www.surfriderbg.org



Източник:





Коментари

горе