ОТКРИТО ПИСМО ДО Г-Н НИКОЛА БЕЛИШКИ



Това трябва да бъде Откритото писмо ,а не онова на някаква си Стефания Николаева ли,не знам каква си...

Уважаеми г-н Белишки,
Тази вечер Вие - Кметът на бунтовното Панагюрище, достоен и горд потомък на героите от април 1876г., отново трогнахте, разтърсихте и запалихте Българското в душите ни с огненото си, искрено, вълнуващо, честно и силно Слово! Всяка дума в него бе на място казана, тежеше и светеше от Истина, защото идеше направо от сърцето Ви. Говорехте бавно, тържествено, с дълбоко вълнение, без фалшива патетика и заучени фрази, а с огън, взет от запалената Ви светла душа. В очите Ви на голям и достоен Българин блестеше Вярата и устрема на героите от Априлската епопея!
Щастлива съм, че България има все още такива синове и водители!
Уверявам Ви - Вашето Слово прогърмя като черешово топче и разлюляна камбана, за да събуди съвести и запали огъня на Българското Достойнство в не една Българска душа!
Вярвам, че панагюрци и многобройните гости, телевизионните зрители, чрез Вашето Слово мислено и развълнувано се пренесоха в онези прекипнали от възторг и опиянение мигове на 20 априлий 1876 година. Речта Ви звучеше с непримиримостта на Бенковски - толкова огън и искрен патриотизъм излъчваха очите Ви когато клетвено изповядвахте синовната си обич към България! Думите Ви възкресиха възторга и неописуемото опиянение от първата глътка Свобода; площадът сякаш се изпълни с духовете на юнаците, мернаха се светлите образи на Българската Княгиня Райна Попгеоргиева, на апостолите Панайот Волов и Захари Стоянов; зачаткаха копитата на Хвърковатата дружина, развя се знамето със заветните думи "Свобода или смърт"... Засвистяха куршуми, гръмна черешовото топче, проля се чиста и свята Българска кръв на олтаря на Свободата...
Ето, така трябва да се говори на живите за величието на Безсмъртните!
Слушах Ви и си казвах: „Боже, дай на България повече такива народни трибуни, защото след тях с готовност ще тръгват сърцата, защото те сплотяват душите и посяват Вяра, с която Българите могат и ще вършат чудеса!”
Съжалявам, че не можах да присъствам лично на тържеството, но Ви уверявам - всичко казано и сторено, бе достойно за паметта и подвига на героите от Април 1876 година! Поздравявам Ви за организацията и стилното отбелязване на годишнината!
Не ми достигат думите, за да Ви благодаря г-н Белишки за този истински Урок по Патриотизъм и синовна вярност към заветите на предците, Урок по Жива Памет за величието на саможертвата в името на Свободата, Независимостта и Достойнството на Отечеството!
Възхитена съм от прямотата и смелостта, с които защитихте светостта на историческата Истина - робство, въстание, Чест и Свобода нямат аналози в Българския език! Наистина е Време - открито, честно, без политически пристрастия, обединени и водени от мотото на Захари Стоянов: "Святата Истина ми е Знамето", да пренапишем своята Българска История с достойнството на потомци и продължители на завещания от предците Велик и Безсмъртен Български Дух!
Вярвам, че и тази вечер отгоре, от Небесната България, духовете на Безсмъртните герои и радетели за Българщина са се почувствали онаследени и обнадеждени за Бъдещето на Отечеството!
Бъдете жив и здрав, уважаеми г-н Белишки и продължавайте все така всеотдайно да работите за благоденствието на Панагюрище и България - със същата огнена вярност, сила на Духа и обич, с която априлци проляха кръвта си за Отечеството!
Още веднъж - благодаря Ви за разтърсващия Урок в Час по Безсмъртие!
Поклон пред героите на Априлската епопея!
Да живее България!
С искрено възхищение:
Тоня Борисова - поетеса и актриса, родственица на летописеца Захари Стоянов
01.05.2015г., гр. Ямбол

Райка Йорданова



Източник:





Коментари

горе