Защо оставам в България!



Напоследък в мрежата съмнителна вирулентност доби една статия със заглавие "Защо напускам България".
Достатъчно счупен е интернет достъпът тук в Хималаите, за да мога да я отворя и прочета, но това не е най-важното в случая.
Просто ми се искаше да обърна внимание на факта, че е много лесно да търсим недостатъци на нещата и изобщо не е лесно да намерим и изтъкнем предимствата.
На практика идеална държава няма, колкото и да им се иска на някои. Въпрос на гледна точка и на ценности. И точно срещу това се възпротивявам - да тиражираме хорските ценности, просто защото нямаме такива.
България е точно толкова добра за живеене, колкото всяка друга държава. Ако й намираш кусури сега, като се преселиш в нова такава и там ще намериш кусури! Ако ти харесва такава, каквато е, другата държава също ще ти допадне.
Това, което се опитвам да кажа на автора на статията е: има причина Родина да ти е България, имаш си отредена роля тук. Като я напускаш, не решаваш въпроса с предназначението си, просто отлагаш изпита, който трябва да вземеш. Съдбата рано или късно пак ще те подложи на него.
За тези, които биха си помислили, че пиша тези редове, защото "гроздето е кисело", ще съобщя някои факти за себе си: с четири деца съм, говоря три езика, бизнесът ми е международен, т.е. клиентите ми от 1999-та година насам са предимно чужденци, имал съм и съм отклонил десетки възможности за работа и живот в чужбина. Това, което със сигурност нямам, обаче, е жълта книжка, нито агентско досие.
Радвам се и съм горд, че съм Българин, с всичките произтичащи от това ползи и недостатъци!

Stoyan Marinov



Източник:





Коментари

горе