Катя Паскалева като художничка и муза



Незабравимата Катя Паскалева е велика актриса, но малцина знаят, че има талант и на художничка. От 26 ноември до 5 декември картини, рисувани нея, ще бъдат изложени за първи път в НДК.

Звездата от легендарния филм на Методи Андонов „Козият рог“ хваща четката, вдъхновена от големия живописец Георги Божилов-Слона, който е неин първи съпруг. Дълги години тя рисува тайно и не показва творбите си дори на най-близките си приятели. Сега обаче акварелите от серия „Виолетово“, „Зелени шошета“ и „Заплетено“ най-сетне виждат публика.

 

В „Зелени шошета“ също играе четката на Катя Паскалева.

 

 

Изложбата „Аз, Катя!“, посветена на 70 години от рождението й, ще представи и нейни портрети. Единият е рисуван от класика Златю Бояджиев и е предоставен специално за експозицията от колекционера Боян Радев.

Образът на Катя е запечатан и от четката на Слона. Художникът Лъчезар Касабов от фондация „Катя Паскалева”, която е сред организаторите на експозицията, разказва, че първоначално картината била без име и екипът я нарекъл „Спящата Катя”. „Сега обаче, съм сигурен, че истинското й име е „Любов”, защото само един мъж, който обича една жена, може да я нарисува по този начин”, каза той пред журналисти.

„Тази картина стоеше на стената в стаята й с години – и тя не я показваше почти на никого”, допълни актрисата Елена Жандова, която беше сред близките на Катя Паскалева.

В изложбата ще видим още 12 портретни фотографии на актрисата, някои от които се показват за първи път, благодарение на Българската национална филмотека и Държавния архив.

Освен с експозицията НДК ще отбележи 70-годишнината на актрисата и с филма „Катя Паскалева. Последната роля” с автор Георги Тошев и копродуцент НДК. Премиерата е на 26 ноември от 19:00 часа в кино Люмиер. На 5 декември пък е представянето на документалната книга-албум за актрисата в Литературен клуб „Перото“.

„Великите жени винаги имат тайни и техните тайни са повече от тайните на великите мъже. В бележките на Катя Паксалева ще видите чудовищна интимност, на каквато малко хора изобщо са способни. Жената, която започва като "безмълвна", приключва живота си по същия начин, заради рак на гърлото”, отбеляза Тошев.



Източник: Монитор





Коментари

горе