Стайко Стайков: Цената на земята в Добруджа надхвърли 1000 лева за декар



Цената на земеделската земя е вече над психологическата граница от 1000 лева за декар в районите, известни като "житницата на България". Това съобщи по БНР Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Той допълни, че има предлагане на земеделски имоти, около 11 милиона декара, което е близо 30% от земята, които са сменили собствениците си през последните 7-8 години. Свободните земеделски площи остават все по-малко и е нормално цената да се покачва. 

Когато се появиха инвестиционните дружества, те бяха по-активни на пазара на земя. В момента по места по-активни купувачи са арендаторите, но има и много други хора, които желаят да вложат парите си в земеделска земя, каза още Стайков. Той посочи, че най-евтина е земеделската земя в Хасковска област, там е и най-разпокъсана площта, което води до по-трудно развиване на земеделието. В по-голямата си част земеделските ниви са разпокъсани, най-вече в южната част на страната ни. На пазара има и цени по стотина лева на декар, но това са необработваеми площи. 

Асоциацията на собствениците на земеделски земи има намерение, съвместно с производители, да представи, пред Министерството на земеделието, проекти за уедряване на обработваемите площи, съобщи председателят на на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Комасацията е частна инициатива, но държавата участва задължително. Ако имаме над 10 процента от обработваемата земя в едно землище, можем да инициираме такъв проект, каза Стайков. Той добави, че търсенето в момента е на всякакъв вид земя, за предпочитане уедрена, за да се отглеждат и трайни насаждения. По думите му интересът към земята в България се е проявил с допълнителното субсидиране от еврофондове.


Четете още:

🔴 От сантиментална учителка по музика Роси Илиева стана свободен рокер

🔴 Световният шампион Захари Дамянов: Още не съм осъзнал какво постигнах

🔴 Да се поклоним пред гробовете на великите българи чрез сайта sofiapomni.bg





Източник: fermer





Коментари

горе