Ремонтират родния дом на Гео Милев



Цялостен ремонт на родния дом на Гео Милев /1895-1925/ в Стара Загора ще приключи до броени дни. За пръв път от четвърт век насам строители и ремонтни специалисти влязоха в имота, предоставен някога на обществеността от дъшерята на гениалния творец Леда Милева.

Близо 70 000 лв задели от собствените си приходи общината, за да бъдат обновени покривите на къшата, експозиционната зала и помощните помещения, за подмяна на подовите настилки и дограмата. Ремонтът е станал възможен след като през ноември т.г. най-после държавата прехвърли собствеността, припомни зам. кметът по въпросите на културата Иванка Сотирова.

Къщата, където прекарва детството и юношеските си години поетът е построена през далечната 1889 година от бащата Милю Касабов/1868-1937/ след пристигането му в Стара Загора от съседното Радне махле, където учителствал.Тук отрастват Гео, брат му Борис и сестрите им Пенка Касабова, Евгения, Мария и Веселина. Едва 6 годишен бъдещият автор на култовата поема „Септември“ засажда малко лятно дъбче, което вече е на 114 години и хвърля мощна сянка върху обраслия с чемшири двор.Със съгласието на Леда Милева преди време под неговата сянка бяха препогребани тленните останки на домовладиката, книжарят Мильо Касабов.

Къщата и дворът от 1953 година са превърнати в итературен музей, инициативата е била на поетите Иван Хаджихристов, Иван Мирчев, Людмил Стоянов, Николай Лилиев и проф. Николай Райнов. През годините за опазване на над 2 -те хилядите документални единици са се грижили последователно

Хаджихристов; изследователят Стоян Стаев; поетите Стойчо Стойчев и Рашко Стойчев, а от 1994-а до пенсионирането си преди месеци- литературният критик Георги Янев.
Огромната част от колекцията е дарена от Леда Милева, която до кончината си беше почетен председател на международната фондация на името на баща й. 

Сред пазените тук ценни вещи, ръкописи, документи и картини е и гравюра, излязла изпод пресата на гениалния японски художник Кацушика Хокусай /176091849/. Проучванията показват, че тя е станала притежание на Гео Милев през 1914 година, когато посещава Лондон.

Запознати твърдят, че там българинът закупил поне три произведения на японеца, сред които и отпечатък на неговата легендарна „Голямата вълна“.

От нея обаче в музея има само доста по-късно направено копие, най-вероятно оригиналът се съхранява в арвите на дъщеря му.

Картината, притежание на старозагорския музей e от серията „Сто разказа. Привидения” и носи наименованието „ Смеещата се Ханя” /1830-1840 г/.

Редом с нея се съхранява и автограф написан от ръката на считания за основоположник на футуризма в света, италианецът Филипо Маринети /1876-1944/.

Подписът е положен върху титулната страничка на томче с наслов „Les mots en liberte futurists”, издадено на френски през 1919 г. в Милано. На него авторът е написал: „На Гео Милев – с футуристични симпатии от Маринети”.

Успоредно с ремонта в дома на Гео вървят и строителните дейности и в бъдещия „Дом Литературна Стара Загора“. Там ще намерят най-после постоянен подслон над 2 500 експоната, свързани с живота и творчеството на писатели, родени и живели в Града на липите през ХІХ и ХХ век.

645 000 лв са заделени от бюджета на общината за целта.

Проектът на архитектурното бюро „Байер“ предвижда новата културна институция да бъде разположена върху площ от 640 кв м в приземните утажи на някогашния Партиен дом.Очакванията са строителните дейности да завършат през март 2016 г., след което ще бъде разработен проект за вътрешното обзавеждане


Четете още:

🔴 Стефка Костадинова: Стабилен спорт се прави от стабилна държава

🔴 Бивш офицер стрелял по обирджиите в жк. "Връбница". Той: Бях сигурен, че съм ги улучил

🔴 Не държавата трябва да гледа децата ви!





Източник: Монитор





Коментари

горе