На колелата на ентусиазма



Създадената през 1998 г. "Веломания" е компания за проектиране и производство на велосипеди. Тя е популярна с марката си DRAG, която държи около 40% от пазара на среден и висок клас колела в България. Велосипеди с марката DRAG използват националните отбори на Украйна, Литва, Южна Корея и Португалия. Около 60% от продукцията на компанията се реализират в Европейския съюз и други държави. "Веломания" е инициатор и съорганизатор на редица спортни събития у нас.Преди повече от 15 години в един софийски гараж започва историята на една от най-успешните изникнали в последните години български марки - велосипедите DRAG. Неин създател е бившият състезател и треньор по колоездене Драгомир Кузов, който от малка работилничка за поправка на колела съумява да създаде и развие компанията "Веломания". За 2014 г. фирмата е произвела 35 хиляди велосипеда и е реализирала оборот от 11 млн. лева. Около 60% от продукцията й се реализират извън страната, а амбициите й са да достигне до крайните потребители в страни като Китай, Южна Корея и Колумбия.

"В гаража срещу Центъра по хигиена започнах да ремонтирам велосипеди, когато спрях активната си състезателна кариера. Един от първите ми клиенти е моят приятел от Холандия Том, който пътуваше за Пакистан, беше му се счупил велосипедът и аз го ремонтирах. Петнайсетина години по-късно открихме първият ни магазин от веригата DragZone с легендарния Еди Меркс – най-великия състезател по колоездене на всички времена. Той е патрон на нашата верига магазини, съответно дълги години си партнираме с украинският национален отбор с много световни и европейски титли. Фирмата има над 50 медала от олимпиади, световни първенства, европейски първенства и големи други събития", разказа Драгомир Кузов.

Създадената от него "Веломания" сега е разделена на три основни направления: производство, търговия на дребно - чрез мрежата от собствени магазини DragZone (9 в България и един в Румъния) и два онлайн магазина, и търговия на едро. Производството и търговията на дребно са фокусирани върху основната марка DRAG, както и създадения преди три години бранд за компоненти и аксесоари Cox. "В търговията на едро ние представляваме над 50 световно известни и значими фирми в нашата индустрия", казва Драгомир Кузов.

Високи цели

"Сред силните ни страни е фактът, че произвеждаме над 120 модела велосипеди (включително електрически). "Много малко фирми успяват да поддържат огромна гама от велосипеди, започвайки от детските и стигайки до суперпрофесионалните от най-висок клас. Да си на световно ниво наистина е много трудно. Тук искам да добавя, че от три години нашата фирма е изключителен доставчик на Европейската федерация по колоездене и оттам нашите велосипеди попадат в над 15 национални федерации", разказва собственикът на "Веломания". 

Най-добрата реклама за компанията са именно световните успехи на отборите и състезателите, които ползват велосипеди DRAG и участието на компанията в спортни събития. Отборите на Украйна, Литва, Южна Корея и Португалия използват DRAG, в момента се водят преговори и с други държави. "Целта ни е на олимпиадата в Рио де Женейро шест национални отбора да ползват нашите колела", казва Драгомир Кузов.

През септември тази година в интервю пред "Капитал" той съобщи, че "Веломания" ще инвестира в нов завод в Азербайджан. "Инвестицията е съвместно с местна фирма, като договора подписахме през пролетта. Местната фирма ще построи сградата, а ние ще изпълним цялостното оборудване и пускане в експлоатация. Дотук са вложени 1 млн. евро, осигурени от партньора. В момента преговаряме как ще продължи менажирането на това съвместнo предприятие. Предполагам, че ще го отворим в началото на следващата година, като в началото няма да стартираме с марката DRAG. Производственият капацитет на завода е 60 хил. велосипеда годишно, което е повече от това, което произвеждаме в България", казва Кузов.

Фокус Китай

По отношение на търговията целите на компанията са също толкова амбициозни. В момента двете марки DRAG (велосипеди) и Cox (компоненти) се предлагат в над 30 държави в Европа, Близкия изток и Азия. През следващата година "Веломания" ще се фокусира върху стъпването си на китайския пазар. Това може да прозвучи странно - Китай произвежда 67% от всички велосипеди в света. "Те са евтини (средна цена 100 долара) и с ниско качество. С нарастването на покупателната способност на китайците нараства и търсенето на висококачествени продукти. Освен това пазарът там е огромен - китайските потребители формират 30% от пазара. Ние се целим във високия сегмент на пазара и съм сигурен, че ще имаме успех. Продажбите на висококачествени велосипеди нараснаха от 1 млн. през 2008 до 3 млн. през 2013 г. Не е невъзможно и да открием собствен магазин в Китай", казва собственикът на компанията.

Плановете за външните пазари включват още Южна Корея, където марката DRAG вече е позната, тъй като се използва от националния отбор по колоездене. Вървят преговори и с Колумбия. По отношение на Европа краткосрочните планове на компанията включват откриване на собствен магазин във Виена.

Как се променят тенденциите

Формулата за успех на "Веломания": "Винаги сме в крак с модата и поставяме на първо място удобството на крайния клиент", казва Драгомир Кузов. Той разказва, че всяко колело може да бъде сглобено с най-подходящите за клиента компоненти по време на покупката и без оскъпяване. "Фабричните колела невинаги са удобни на всички и не искаме да изпадаме в ситуация, в която някой си купува колело, което после не иска да ползва, защото не му е удобно. Затова и не разчитаме на онлайн търговията като основен канал за продажба, нито на хипермаркетите", казва собственикът на "Веломания'.

"Ние сме пионери в България по отношение на новите стилове в  колоезденето и производството на велосипеди и ще останем такива", категоричен е собственикът. Той припомня, че велосипедите DRAG бяха първите в България с шосеен модел, пистов, downhill, както и с първите български електрически велосипеди. "Едно от местата, където смятаме за 2016-2019 г. да се развиваме, са електрическите велосипеди. Скоро ще представим цяла фамилия от е-велосипеди. Те ще бъдат достъпни и за българския потребител (в момента произведените в България е-велосипеди се реализират основно в държави от Западна Европа заради високата си цена). Потреблението в ЕС на e-pack велосипеди нараства значително и това е сегментът, който най-динамично се развива в последните 7-8 години. Така че нашата фирма ще инвестира много сериозно в това направление. Те са много удобни за хората, които се придвижват в града на не толкова далечни разстояния, макар че една батерия издържа около 60-80 км; но и за бизнесмени и хора, които са по-трудно подвижни. За мен това е бъдещето за предвижване в градска среда", казва Кузов. След няколко години конкуренцията между производителите ще смъкне цените и е-велосипедите ще станат още по-достъпни, казва още експертът.

Светло бъдеще

Вносът на компоненти е бил проблематичен през изминалата година заради огромния скок в цената на долара. "Голяма част от компонентите, които влагаме в нашите велосипеди, ги вземаме от държави от Азия, които са свързани с долара. Доларът направи доста голям скок, всички знаем – повече от 25-27%. Ние успяхме с финансови инструменти, с хеджиране, с допълнителни договорки с наши поддоставчици да направим така, че съвсем малко да увеличим цените за крайния клиент", казва Кузов. По този начин компанията запазва пазарния си дял през изминалата година, но без да й се налага да работи на загуба.

А трайното решение до голяма степен се крие в друга мечта на създателя на DRAG - все повече компоненти да започнат да се произвеждат вътре в страната. "В момента в България се произвеждат само шини и някои пластмасови елементи. Всичко останало се произвежда в Япония, Тайван, Китай, включително и в някои европейски държави (седалките в Италия например). Това е така, защото всеки производител има специфични изисквания - не сме като едно време, когато всичко се произвеждаше в завода в Ловеч. Но аз съм сигурен, че все повече и повече компоненти ще започнат да се произвеждат в България", заявява собственикът на "Веломания".

На въпрос как вижда компанията си след 5 години той отговаря: "Като една все по-добре разпознаваема българска марка - и у нас, и по света. Все пак България е на 4-то място в Европа по производство на велосипеди. Целта ми е да докажем, че можем да правим велосипеди не по-зле от Франция например."


Четете още:

🔴 Когато гайдата срещна Гершуин и Бандерас (видео)

🔴 Статия от 1933 година описва днешната България!

🔴 Даскал Ботьо Петков – знаменит баща на велик син





Източник: Капитал





Коментари

горе