91-годишният Иван Раев кара ски по 5 часа дневно



Иван Раев, 90-годишен скиорЗа силата, коравостта и жилавостта на родопчаните сме чували всички. Силният дух на тези хора, някои от които на преклонна възраст винаги ме е изумявал. Затова бях впечатлена от историята на 91-годишния родопчанин Иван Раев.

Въпреки преклонната си възраст, той всеки ден кара ски по пет часа, при това без да е въоръжен с шапка, ръкавици и защитни очила. Всички местни хора го познават и разказват, че всеки ден от 10.30 ч. до 15.30 ч., той се спуска по пистите на Пампорово с разкопчано яке, без значение на температурата. Мъжът е бивш машинен инженер по професия и е най-възрастният активен скиор в курорта Пампорово. Живее в Чепеларе и всеки ден пътува от там до курорта, за практикува неговия любим спорт. И за да докаже напълно колко здрави и силни са родопчани, до пистата той се качва пеша през гората и не ползва лифтовете за улеснение.

Иван Раев, 90-годишен скиорСъвсем нормално, ветеранът-скиор е гордост на курорта, любимец на всички и се радва на тяхното внимание и грижа. Ските, с които кара ежедневно е получил като подарък от фабриката в Чепеларе, има безплатна карта за лифтовете, която му е дарена от Цветелина Бориславова. Тя му подарила също и скиорски обувки. 90-годишният скиор има и специално яке, която пък е подарък от местното ски училище.

Мъжът е роден на 4 юли 1924 г., но споделя, че годините никога не са били важни за него и не се интересува колко са. По-важното за него е младежкия дух и енергията, които има и е успял да съхрани. Изглежда доста по-млад за годините си и твърди, че няма никакви здравословни проблеми. Като доказателство за добрата си форма споделя също, че не пие лекарства, не си прави никакви изследвания, защото няма нужда и дори не си мери кръвното, което сигурно е всекидневно занимание за неговите връстници. Посещенията при лекаря са, за да му честити първа пролет и да му подари първото цъфнало кокиче или минзухар, който е откъснал от планината.
Иван Раев, 90-годишен скиор

Родопчанинът твърди, че се храни основно с млечни продукти, много зеленчуци и плодове и доста по-рядко консумира месо. Като цяло обаче не си налага никакви ограничения в храненето и хапва това, което му се иска. Не пие повече от 100 грама ракия или чаша вино и то само при изключителни случаи, когато е с приятели. Мъжът спортува активно вече над 70 години и разказва, че за първи път се качил на ските на 18-годишна възраст. Бързо се влюбил в този спорт и заедно с двамата му първи братовчеди, станали първите ски учители.

И ако си мислите, че 91-годишният Иван Раев впечатлява с подвизи само през зимата, дълбоко се лъжете. През лятото неговата стихия е плуването. Всеки ден събира удивените погледи на курортистите по Черноморието, тъй като изминава с плуване разстоянието от Сарафово до Бургаските солници.


Четете още:

🔴 Григор обърна Троицки в епичен балкански сблъсък и е на 1/4-финал

🔴 Владо посочи трибагреника и отсече: На родината не се отказва!

🔴 Обирът на прехода! Цветан Василев източил 5 664 715 146 лева от КТБ!





Източник: delo.bg





Коментари

горе