Железопътните спирки в България, които смайват с красотата си



Спирка Средна Арда

Разположена е на 4-та главна жп линия Русе - Подкова, в близост до Кърджали. Спирката е едно от най-живописните места по цялата отсечка. От нея се открива прекрасна гледка към чашката на яз. „Студен кладенец" – един от най-големите язовири в България (част от каскадата „Арда”). Всичко това се допълва от прекрасните плавни изививки на Източните Родопи. По залез последните слънчеви лъчи шарят водата на язовира в жълтооранжево, а скалите придобиват мек червен цвят. Всичко това превръща спирката в любимо място на трейнспотърите. Туристите, пътуващи с атракционни влакове избират спирката като задължително място за фотосесия. 

Снимка: Атанас Гълъбов

Спирка Бъзовец

Спирка Бъзовец е най-високо разположената спирка по жп линията Русе - Подкова. Разполага се на 897 m надморска височина в Централна Стара планина. Разположена между Радевци и Кръстец, често тя не е забелязвана от пътуващите с бърз влак. Но за запалените екскурзианти и планинари Бъзовец е любимо място за снимки, разходки и излети, поради прекрасното съчетание от гледка, чист въздух и тишина, нарушавана само от песента на колелетата...  Спирката е изходен пункт на няколко пешеходни туристически маршрута в Централния Балкан. Леснодостъпна е, като всички влакове, които преминават през спирката правят удобни връзки в гара Дъбово (за столицата) и в гара Горна Оряховица за Русе, Варна и Плевен.

Снимка: Wikipedia

Спирка Струя

Спирка Струя и междугарието Дъскотна – Комунари са едно от най-екзотичните места по 3-та жп линия София - Дъбово - Карнобат - Варна. Спирката е разположена между Карнобат и Синдел в Източна Стара планина. Непосредствено до спирката жп линията е издигната на виадукти над яз. „Цонево", на р. Камчия. От един от виадуктите се открива гледка към скалния феномен Чудните скали, резултат от карста и изветрянето. Районът е подходящ за летовищен туризъм, риболов и познавателен туризъм. 

Снимка: Любен Стоянов

Снимка: Любен Стоянов

Снимка: Любен Стоянов

Спирка Бисер

Разположена е до едноименното село Бисер в Югоизточна България (област Хасково). Спирката е разположена на 1-ва жп линия Калотина - Капитан Андреево. Известна е с чешмата, станала вдъхновение за написването на множество поеми, песни и стихотворения. Според легендата именно там се е състояла срещата между Гергана и турския паша. По тази легенда великолепният български поет Петко Славейков написва поемата „Изворът на белоногата”, поетът Ивайло Балабанов написва стихотворението „Похвално слово за българката" и пр.

Снимка: Владо Николчев, Прословутата чешма и градинка около нея

Спирка Кършалево 

Разположена е по жп линията Кюстендил - Гюешево. През спирката минава влак едва няколко пъти седмично – и то най-бавният влак в България. Пътническият влак „Кюстендил - Гюешево” изминава разстоянието от 34 km за 1 ч и 50 мин. Но пък маршрутът на влака е неповторимо красив. Спирка Кършалево през лятото се превръща в зелен тунел. Всичко потъва в зеленината и свежестта на Чудинската планина. На спирката има чешма със студена и кристално чиста вода, от която пътници и машинисти пълнят вода. 

Снимка: Любен Стоянов

Гара Подкова

Крайна южна точка на жп линията Русе - Подкова. Разположена е в Източните Родопи. Не толкова гарата, колкото пътуването до нея си струва. Маршрутът от Димитровград през Хасково, Мост, Перперек, Кърджали, Момчилград и Подкова се слави като един от най-красивите жп маршрути у нас. Малко известен факт е, че жп линията е трябвало да продължава не до Подкова, а до гръцкия град Ксанти на Егейско море.

Спирка Бисер, снимка Атанас Гълъбов

Интерес за любителите на железопътния транспорт, а и за обикновените туристи представляват закритите за движение отсечки на българската железопътна система. С известна доза носталгия си спомняме за красивите отсечки Горна Оряховица - Елена, преминаваща през красивия проход „Боаза”, теснопътната жп линия Червен бряг – Оряхово, отсечката Калотина – Станянци. Чувал съм и разкази за красотата на жп линията от гара Кочериново до Рилския манастир. 

Любопитни са и "най" фактите в жп спирките и гарите. Така например най-високата гара в България е Аврамово /1267 m/, разположена по теснопътната жп линия Септември – Добринище; най-голямата пътническа гара – София, най-голямата товарна гара – Пловдив разпределителна;  най-голямото междугарие Съединение-Панагюрище – 50 km.

Автор: Любен Стоянов, студент по История и география - СУ Св. Климент Охридски"

 


Четете още:

🔴 Пътят на Мирослав Качамаков от Лясковец до Ямайка

🔴 Цвета Кирилова: Подемам кампанията бъди българофил и обичай Родината си

🔴 Зимната красота на водопада Варовитец





Източник: geograf





Коментари

горе