Глухите камъни – красота и загадъчност от древни времена



В началото на годината от Министерството на туризма обявиха списък с 50 малко известни дестинации в България. Те ще бъдат целево популяризирани като туристически чрез тематичния уеб сайт www.myastoto.bg. Идеята е да се раздвижи вътрешният туризъм и да се диверсифицира туристическия пазар, от една страна, и да се стимулира регионалното развитие, от друга*. 

В страната ни има много повече от 50 дестинации, които заслужават допълнително внимание от страна на Министерството на туризма и от обикновените туристи. Историята и географията са благосклонни откъм потенциал за развитие на туризма, от нас зависи развитието му. Глухите камъни в Източните Родопи са едно от тези места, които си заслужава да се посетят. Те са място, което, ако се намираше в друга държава, отдавна щеше да е получило туристическа популярност и признание на международно ниво.

Имах щастието да посетя тази изключително пленяваща със загадъчност и красота дестинация през есента на 2013 г., заедно с мои добри приятели, с които пътувахме из малко популярните части на най-източните ридове от планината Родопи. Благодаря на моя добър приятел Жоро, който ни отведе тук и ни подари това незабравимо изживяване. За да бъде всичко още по-магическо, посетих мястото по време на залез. Падащите слънчеви лъчи и обширната панорама на безкрайния дъбов лес на рида Гората допълнително допринесоха за пренасянето ми назад във времето.

Древният скален комплекс до ден днешен предизвиква спорове сред археолозите и историците - предназначението на над 200-те скални ниши, издълбани в монолитен скален блок, остава непроницаема загадка. Има много твърдения за тях, но всички те остават в сферата на хипотезите. Светилището е възникнало е през ранножелязната епоха и е функционирало през античността и средновековието. За съществуването му през средните векове свидетелстват руините на християнска черква. Една от хипотезите за гибелта на селището около Глухите камъни сочи Третия кръстоносен поход и опожаряването на поселението от страна на кръстоносците.

Целият сакрален комплекс се разполага върху четири големи скални масива. В тях освен мистериозните ниши има издълбани две големи гробници, водохранилище, стълбища и други. Археологическите проучвания установяват и тракийско селище, което е съществувало в южното подножие на скалите. Съвсем малка част от района около светилището е проучена на този етап. Навярно бъдещите разкопки ще открият други интересни артефакти и сведения за живота на древните жители по тези земи.

Глухите камъни се намират в най-високата част на рида Гората от Източните Родопи, в близост до прохода Св. Марина, откъдето преминава шосейната връзка между Любимец и Ивайловград. Сакралното място на древните жители на тези земи се намира на територията на община Любимец. Светилището попада по трасето на екомаршрут „Пътеки към душата на камъка” от защитена зона за опазване на местообитанията „Източни Родопи”. Глухите камъни е един от забележителните свещени скални комплекси в тази част на страната наред с Перперикон, Татул, кромлеха в Долни Главанак, долмените в Хлябово и светилищгето Кован Кая в Долно Черковище.

Най-лесно е да се достигне до мястото с кола. В най-високата част от прохода Св. Марина (на пътя между Любимец и Ивайловград) има разклонение за черен път с указателна и информационна табела. След 15-20 минути шофиране по черен път се достига до нещо като малко площадка–импровизиран паркинг. Там има беседка и няколко информационни табели, монтирани по европроекти, реализирани от община Любимец. Оттук се тръгва пеша по пътека, която след 5-10 минути те отвежда до началото на светилищния комплекс. Определено скалните ниши впечатляват и човек изпада в озадачение пред тях. 

Изключително неприятно впечатление и чувство за поквареност оставя съвременният културен пласт, надраскан върху най-ниските части на скалите – графити с имена на градове, футболни отбори, хора и други преходни неща, оскверняват древното светилище и го рушат. Тъжна нотка, показваща част от съзнанието ни като общество по отношение на историческите и природните паметници. Но това е част от историческата съдба на Глухите камъни – направени в древни времена, изоставени през средните векове и все още недооценени през най-новото време. Щастлив съм, че имах възможността да посетя тази красива скална композиция, декорирана с антични мотиви. Препоръчвам я на всеки, който обича да пътува и да опознава България. Ще ви хареса.

Автор: Димитър Желев


 


Четете още:

🔴 Соня Йончева покори немската публика

🔴 Фигури на соцлидери и любими актьори тръгват на турне из България

🔴 По заповед на Бойко Борисов: Хванаха бияча на старците от Камбурово (обзор)





Източник: geograf





Коментари

горе