Станилия Стаменова - от атлетиката и контузиите до световния връх в кануто



Спортист, който е получавал тежка контузия, знае, че това може да е краят на кариерата и амбициите му. Но не и за Станилия Стаменова, при която една травма я изпраща в нов спорт.

Там, в новото си поприще, тя сбъдна мечтата си и стана световна шампионка на 200 метра едноместно кану. 

Българката бързо се превърна в една от водещите фигури в своя спорт, а специалистите предвиждат, че възходът й няма да спре дотук.

Пътят ѝ до световния връх е изпълнен със завои и подводни камъни, но точно това мотивира момичето, което никога не е криело, че не обича лесните неща в живота, а новите предизвикателства единствено я амбицират.

Ако това не беше така, тя може би нямаше да стигне до там, където е днес.

Кариерата на родената през 1988 г. Стаменова започва доста далеч от гребните канали - на лекоатлетическата писта. Състезава се в няколко и то доста разнообразни дисциплини - скок дължина, троен скок, овчарски скок, тласкане на гюле, а участва и в състезания по трибой и многобой.

През 2009 г. спира с атлетиката заради скъсани връзки на глезена и точно това я насочва към кануто. Само две години по-късно печели бронзов медал на световното първенство, а през 2013 и 2014 г. става вицешампионка на планетата. Междувременно грабва три пъти европейско злато, а възходът и напълно логично стига до световната титла, която печели на 23 август в Милано. Този успех е белязан от контузия в рамото, но и това не успява я да спре от голямата ѝ мечта. 

[Българския федерация по кану-каяк]

В началото много хора ѝ казват, че няма да успее в кану-каяка и не е за него, но това съвсем не я отчайва, напротив - амбицира я още повече. Тя избира да се състезава в една от най-сложните в техническо отношение дисциплини.

"Явно съдбата е трябвало да ме отведе в кану-каяка. Интересното при мен е, че съм човек, който обича разнообразието, обича да експериментира. Това в голяма сила е противоречие с професионалния спорт и единственото, което ми помага е характерът ми, поставя ли си цел я следвам докато я постигна. Така стана с кануто. Качих се в лодка, която се смята за най-сложния вид гребане и не само се закрепих в нея, а след пет години в света няма кой да ме победи", сподели пред "Дневник" новата световна шампионка. 

Въпреки амбициите във всичко, което прави, Стаменова признава, че ако не беше контузията и беше продължила да се занимава с лека атлетика със сигурност нямаше да има успехи на подобно ниво, каквито има сега в кануто.

"В атлетиката съм оставила и сърцето и душата си, но нещата не се получаваха. Тренирах двуразово и вечер в десет излизах да правя кросове след като свършех с уроците за трета тренировка, но явно там не ми е било мястото. Останах с неизпълнени мечти там, но трудът и усилията, които съм полагала се изявиха в кануто впоследствие", казва Стаменова.

[LAP.bg]

"Аз наистина харесвам повече сложно техническите дисциплини и затова в атлетиката съм се занимавала повече със скокове и хвърляния, докато в кану-каяка се сблъсках с много по-голям обем на ниска интензивност поради цикличния характер на спорта. Това за мен бе по-трудното", споделя още бившата лекоатлетка. 

Тя признава, че огромно влияние в изграждането на характера и са имали и спортистите, с които е общувала още от дете. Един от тях е олимпийската шампионка Тереза Маринова.
 
"Освен, че симпатизирах на Тереза, имала съм и привилегията да тренирам и израсна около нея. Интересен е фактът, че около мен винаги по една или друга случайност е имало светила на българския спорт, шампиони с олимпийски и световен ранг. Те са били светъл пример за професионализма и са ми показвали точно как трябва да се случват нещата", разказва Стаменова и разкрива, че в момента такова влияние ѝ оказва нейният личен треньор Николай Бухалов.

Двукратният олимпийски шампион започна да работи с нея миналата година, когато много хора я отписват. Тя признава, че когато имаш до себе си най-успешния български състезател в кануто, няма как да не си амбициран и това да не ти влияе. Стаменова обаче не се възгордява от това и иска да продължи да се доказва чрез постиженията си.

[LAP.bg]


"Разбира се, че е престиж да работиш с такова голямо име в кану-каяка и в спорта като цяло. Николай Бухалов като треньор ми показа някои тънкости от занаята свързани с тренировъчния процес. В личен план ние работим само от година, а изграден характер като мен трудно се повлиява. Също така не смятам, че моето самочувствие би се изграждало на базата на хората, с които общувам и работя. Самочувствието ми се изгражда на база постижения, на базата на това, което сама извоювам и постигам", казва тя. 

"Пътят, по който от години тя върви, е успешен. Още миналата година можеше да стане световна шампионка. Действително това е голям успех, защото годината не мина леко за нас. Имаше травми в рамото и кръста и все още ги има, но успя да ги надмогне. Заради тях подготовката ни не премина нормално, но слава Богу успяхме", споделя Бухалов.

Нейната дисциплина не е олимпийска и тя няма да участва на игрите в Рио догодина, но от 2020 г. в Токио едноместното кану влиза в програмата. С това са свързани и нейните следващи цели, но тя не избързва с прогнозите и очакванията.

През 2016 г. Стаменова има по-лека програма в сравнение с предходните години. Най-важният форум, на който ще участва, е европейското първенство в Москва в края на юни месец. До тогава подготовката и ще премине единствено с участие на един старт от световната купа и няколко вътрешни първенства.

"Да, това бе най-успешната ми година в професионален план. Постигнах всичко, което може да се постигне в женското кану за момента. В една година преборих конкуренцията и се качих на най-високото стъпало на Стария континент и победих света", заключава спортистката.

Фактите обаче ни подсказват, че при Станилия Стаменова апетитът за успехи и титли идва с печеленето на нови. Упоритостта и отдадеността ѝ пък са гаранция, че, макар и далеч, през 2020 година тя отново ще се бори за злато. 


Четете още:

🔴 Златна монета на император Юстин І открита при разкопки в Ахтопол

🔴 Един зимен уикенд в село Кюлевча

🔴 Чрез водата се ражда и крепне животът





Източник: Дневник





Коментари

горе