Пернишките села прогониха злото с танци, огън и оглушителен шум



Огън, лед и шум до небесата – така изглеждаше пернишкият край в тази снеговита вечер, защото на 13-ти към 14-ти януари местните празнуват обичая Сурва.

Нашето пътешествие сред пернишките села започна от късния следобед в село Елов дол. Още по това време сурвакарите започват да обикалят селото заедно с „булката” (булката в нашия случай беше един момък, но за това ще стане дума по-късно). След традиционното хоро, на което е важно да се вдига възможно най-много шум, за да бъдат прогонени по-надалеч злите сили, се започна „поход” към центъра на селото с маски, подобни на кукерските, които може да видите в първото видео към материала.

„То и на нас ни викат кукери, ама то кукерите са в друг край на България, ние тука сме си сурвакари”, казва ми един човек от селото. „Аз съм на 58 години, и 8 да не помня, пак 50 поне помня как съм го празнувал тоя ден”.

Скоро в центъра на селото пламна и първият огън, около който сурвакарите направиха традиционния си танц, за да прогонят злите сили. По-голямата купчина с дърва обаче беше оставена за по-късно, когато се мръкне и дойдат гостите от другото село.

Не се изненадвайте, че има „гости от другото село”, това е част от обичая и на Елов дол тази нощ се падаше да е домакин. На Сурва селата си гостуват едно на друго и имат традиционен поздрав, когато групите се срещнат. Най-отпред водачите кръстосват саби и си пожелават здраве и щастие и все така добре да се спогаждат двете села, а след това се прегръщат и се поздравяват с общо сурвакарско хоро.

Вижте всички снимки от празненствата ТУК.

„Всяко село си има нещо различно”, ми казват в Елов дол, и по-късно наистина имахме шанс да се убедим в това, тъй като обиколихме още няколко в района.

„Булката винаги си я играе мъж”, обясняват ми, „още от време оно. С нея минаваме след това из къщите, един вида за здраве, за берекет, ей такива неща ... да прогоним злите сили”.

Из другите села видяхме различни обичаи. Костюмите на сурвакарите са най-разнообразни, на места са от плат, на други са от кожа, а по-младите се обличат с различни костюми и общо взето си прекарват като на нашенски Хелоуйн. Само че по-забавно ...

В Габровдол например имаше огромни маски, някои от които се извисяваха до три метра. В Кошарите пък се събраха цели пет групи сурвакари и всички бяха облечени различно. Там кладата беше най-голяма и танците с факли изглеждаха наистина впечатляващо заради многото хора. Може да видите кадри от различните села в следващото видео:


Четете още:

🔴 Аронията топи метастазите

🔴 Ние турска колония ли сме?

🔴 България се конкурира с Алпите за туристи





Източник: Вести





Коментари

горе