Кой и как помага на бежанците, ако кажат, че са ге



На 7 януари т.г. „Младежка ЛГБТ организация Действие” публикува на страницата си в интернет новината за предоставения хуманитарен статут на Хайтъм Жабар, роден в Ирак.

По описанието на новината разбираме, че Жабар е избягал от своята родина, защото се притеснява за живота си. Той твърди, че в Ирак е преследван и заплашван със смърт заради сексуалната си ориентация. Дошъл в България, за да търси убежище.

Как и кога е пристигнал в страната ни, не става ясно от написаното в сайта. По какъв начин се е свързал с младежката организация – също.

По-интересното обаче е, че „„Младежка ЛГБТ организация Действие“ предоставя безплатна правна помощ чрез изпълнение на проект „Повишаване информираността за моите човешки права – гаранция за развитието на ЛГБТ политики в България”, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.”. А както се пояснява: „На г-н Жабар  беше предоставена безплатна адвокатска помощ от адв. Деница Любенова и "Младежка ЛГБТ организация Действие".

Ето как човек със съмнителен профил идва в нашата държава, получава безплатен адвокат и се възползва от грижите на неправителствения сектор да осигури по-спокоен живот на хората с различна сексуална ориентация. Ето как един иракчанин преди дори да има статут, вече се възползва и от европейски пари.

Екипът на FRONT.bg се опита да се свърже с младежката организация и да потърси въпросния Хайтъм Жабар, но за съжаление отговор от тях отсъства и до днес.

Промяна обаче имаше в информацията на сайта им относно бежанеца. В първоначалната версия той бе получил хуманитарен статут, а в редактираната се казва, че на Хатъм Жабар всъщност е бил предоставен статут на бежанец и право на временно пребиваване в страната.

Нашият екип потърси Никола Казаков, председател на Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет. Той ни увери, че изключения от процедурите за предоставяне на какъвто и да било статут на когото и да било не са правени и няма да се правят.

Г-н Казаков не беше запознат с конкретния случай, но се ангажира с твърдението, че единствените привилигировани мигранти, искащи да влязат в България, са бременните жени и деца. Единствено за тях, от хуманитарна гледна точка, има старание да бъдат настанени по-бързо.

FRONT. bg не осъжда и не дискриминира никого по сексуалната му ориентация. Онова, за което се тревожим е, че подобни „вратички” могат да бъдат използвани за лесен достъп от хора, които чисто и просто да се възползват от, така или иначе все още трупащи обществено доверие, ЛГБТ организации и да компроментират техните цели и идеи.

Автор: Радост Петрова


Четете още:

🔴 ГЕР - НОВОТО ГРАЖДАНСТВО

🔴 Зехтинът гони рака

🔴 Приятелката на Тодор написа прочувствено писмо





Източник: front





Коментари

горе