СЕЛОТО ПРИЗРАК - ОДРИНЦИ



Източните родопи са от малкото незасегнати от предприемачи и бетон местенца в красивата ни, но изстрадала земя. Там все още може да се видят автентични местенца, в които времето е спряло. Точно това ти дава уникалното усещане да почувстваш как са живели хората там в съвсем друга, далечна епоха.
Село Одринци (Ивайловград). До 1934 г. името му е било Халачли - от арабски и персийски през турски, идва от ‘халачия’, даракчия на памук. Почти всички тамошни жители са преселници от Беломорска Тракия.  Селото попада в граничната зона и това е запазило донякъде неговия автентичен вид такъв, какъвто е съществувал и преди век. Днес има съдба на село – призрак, с население 4 души.

 

Неземните, огромни като прогимназия, измазани с жълта кал кирпичени бубарски къщи от края на 19 век придават неописуема мистична и гротескна атмосфера на мястото. С тях е бил свързан поминъкът на селяните от близкото минало. В тях хората живеели на третия етаж, на първия отглеждали добитък, а на втория - копринени буби.
Улиците са празни, много от сградите отдавна са необитаеми, но все още носят белези на миналото, стари социалистически табели с лозунги от други времена. Тук 2004 г. е сниман филмът на режисьорката Зорница Попганчева, позната като Зорница София, „Мила от Марс”. Каква по-добра обстановка „вдън земя” е можела да намери авторката за своята творба.

 

Някога в този край са живели много заможни хора, натрупали пари от коприната - бубарството. Сега картината е друга - зейнали прозорци, отворена врата и разхвърляна покъщнина, която не е необходима на никого вече... Разпилени съдби, недовършени любови... животът с цялата си вулгарна красота и смесен вкус на радост и скръб....

 

Накрая на селото стои притихнала като стар ветеран от битките с времето красивата някога църква с много византийски черти.  Разпилените надежи и изгубената, изветряла вяра в бъдещето сякаш са намерили своя физически израз именно тук...Вечната битка между красотата и хаоса продължава.


Автор: Краси Манолов


Четете още:

🔴 Георги Джагаров умрял от срам в мизерия, непогледнат от децата си

🔴 БЪЛГАРИЯ - ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ

🔴 МИСТИЧНИТЕ ТАЙНИ НА БЪЛГАРИЯ, ОТПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 7000 ГОДИНИ





Източник: vijsofia





Коментари

горе