Истината: При социализма храненето на всички хора беше държавна политика и грижа



Дълбоко бях възмутен от предаването на една национална телевизия на тема „Култура на храненето при социализма и демокрацията“. Изказаха се такива безумни небивалици и неистини, че човек да го е срам да ги слуша - при социализма имало много недохранени хора и че сега те са намалели значително; че при социализма имало само няколко вида храни, например вино само бяло и червено и т.н.; че при социализма в семействата се готвели по две манджи и се слагали в хладилника, за да има за цяла седмица, и много други глупости.
 
Истината е друга: При социализма храненето на всички хора беше държавна политика и грижа. Във всяко предприятие, ведомство, учреждение, ТКЗС, училище и др. имаше обществени кухни и така наречените столове за обществено хранене. В тях хората се хранеха на символични, ниски цени и взимаха храна и за вкъщи (по избор). Работещите в ТКЗС на село получаваха топла храна на полето, със специални извозващи автомобили. Всичко това се премълчава умишлено.

Известно е, че статистиката отчита у нас всеки ден по 20 самоубийства от недоимък и главно от гладуване. Храните при социализма бяха висококачествени, създадени по утвърдени БДС. Сега през прехода към капитализма почти всички храни са вредни, някои отровни и канцерогенни. Известно е, че в саламите няма месо, в сиренето няма мляко и т.н. Дори хлябът според проф. Донка Байкова не е качествен и безвреден. Съзнателно при прехода се ликвидираха БДС на храните и лабораториите за изследването им…

Защо в началото на прехода при население в България близо 9 милиона разходите за здравеопазване бяха 1 милиард, а сега при население около 7 милиона разходите за здравеопазване са над 3 милиарда?
Димитър Г. ДИМИТРОВ, с. Ново село, Пловдивска обл. 


Четете още:

🔴 Защо трием приятели във Facebook

🔴 Хипотеза: Горен Египет е в свещената Странджа?

🔴 Как се излекувах от перде на очите





Източник: Ретро





Коментари

горе