Най-голямото съкровище по нашите земи е открито в Разград (СНИМКИ)



Най-голямото съкровище по нашите земи е открито в Разград (СНИМКИ)

Знаете ли, че най-голямото съкровище по нашите земи е открито в Разград? През 1971 г. при проучване на руините на древния римски град Абритус ("стръмен") край Разград е открита най-голямата находка от римски монети у нас. Изкопани са 835 солида - древното име на римските монети. Археолозите датират находките и откриват, че повечето монети са изсечени между 408 и 491 година в монетните дворове в Константинопол (Цариград, днес Истанбул), Тесалоники (Солун), сирийския град Антиохия и Равена в Италия. Монетите са правени по времето на императорите Теодосий II, Мариан и съпругата му Пулхерия, Лъв I и жена му Верина, Зенон и Леонтий – т. нар. Императори на Източната империя. 

Абритус

В съкровището обаче е намерена и една-единствена монета на владетеля Юлий Непот (484-488 г.), който е бил император на Западната римска империя.

Освен количеството на откритите златни монети е забележително и колко добре запазени са те. Релефите, орнаментите и надписите по монетите се четат изключително добре и са идеално запазени. Това навежда учените на мисълта, че тези монети не са били в обращение и в ежедневна употреба, а са били нещо като личен или държавен резерв, държан в специална съкровищница (хазна). 

Абритус

Фактът, че тези изключително ценни монети са открити на едва 30-40 сантиметра дълбочина сам по себе си е удивителен! Някогашните жители и обитатели на древния град са можели многократно да се натъкнат на съкровището при обработка на земята или при строеж на къщи, но това не се случва чак до наши дни. Археолозите и историците изразяват предположения, че монетите са били скрити набързо, вероятно при някой от многото набези на готите през V век. По това време Абритус е опожаряван, разграбван и опустошаван няколко пъти. По-късно част от жителите и техните наследници се установяват отново в града, но явно онзи, който е заровил съкровището, не е бил сред тях. 

Монетите са изключително интересни. На лицевата страна на всяка монета има надпис на латински, който огражда лика на владетеля, а на обратната е изписана по една елинска (гръцка) буква. Понякога на лицевата страна е изобразена императорска двойка. Функцията на гръцката буква е да указва в коя монетарница са били изсечени съответните монети. До инициалите на гърба се вижда отчетливо и знак - "ризиатум", който е служил за гаранция за чистотата на златото в монетите. 

Съкровището от Абритус

Друга известна археологическа находка от Абритус е златният Пегас. Освен съкровището и самият град е бил забележителен. В границите му при разкопки е разкрита вила урбана – жилище на знатен богаташ от римско време. Тя е с колосални размери – близо 3000 кв. м. Намирала се е на изток от централния площад на града. Къщата е била с просторен вътрешен двор с перистил – йонийска колонада. Приемната зала в дома е била дълга 20 метра и широка 10. 

Абритус възниква, също като много други градове, от временен военен лагер. Градът се намира на мястото на древно тракийско светилище и е възникнал през I век. През следващите столетия процъфтява. Тук е лобното място на император Дений Траян, който загива в битка с готите. След опустошаването му от готите Абритус е издигнат наново, но по-късно е опожарен от аварите. Върху римските останки възниква средновековното българско селище Хръсград. Намира се на около 3 километра от днешния Разград в местността Хисарлъка. Има добре уреден музей, който може да се посети.


Четете още:

🔴 bTV преди броени минути! Кр. Дачев изригна: Храним орди МЪРЗЕЛИВИ ЦИГАНИ и децата им! На българина му писна! Второ поколение живеят на наш гръб

🔴 20 януари: Денят на Патриарх Евтимий

🔴 Община Поморие организира конкурс за ученици "Пред Апостола





Източник: Кмета





Коментари

горе