Гара "Трапезица" върна облика си от преди 108 г.



Историческата гара “Трапезица” върна своя облик от преди 108 години. Основният ремонт е пред завършване. Той започна в края на август миналата година. Преди това бяха проведени редица разговори между кмета на В. Търново Даниел Панов с министерствата на транспорта и на туризма.
Трансформацията от руините към промяната на гара “Трапезица” се случва с 690 000 лв. от Националната компания железопътна инфраструктура. Основен изпълнител е софийската фирма “Трейс”, подизпълнител е строителната компания на сумиста Емил Жеков “Емжи 81”.
Мащабният ремонт включваше направата на 430 кв.м покривна конструкция. С нова дограма са 150 кв.м прозорци и вратите. По фасадата са възстановени старите еркери. Пред гарата и около перона са възстановени 1300 кв.м плочници. Наново е изграден 120 метра перон. Възстановява се електрификацията и водоснабдяването на гара “Трапезица”.
Сградата е символ на Третата българска държава. Тя е пряко свързана с датата 22 септември 1908 г., когато България обявява независимостта си. Вместо на гара “Търново”, Фердинанд решава да слезе на гара “Трапезица”. На нея той прави последните си крачки като васален княз.
Община Велико Търново излезе с предложение преди пет години до Министерството на транспорта да получи правата да стопанисва железопътната спирка. Идеята е сградата да се превърне във виртуален музей и да стане действаща гара,  на която ще спират влаковете.
Историческата сграда се намира непосредствено под крепостта “Трапезица”, която се реставрира и социализира с 3 милиона лева от азербайджанската фондация “Гейдар Алиев”. Непосредствено до гарата е първата станция на фуникуляра, който ще извозва туристите до крепостта. Предстои подходите да бъдат асфалтирани и да се направи паркинг.
Здравка  МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ


Четете още:

🔴 Как да си направим домашно филе "Елена"

🔴 От връх Ком до нос Емине – предизвикателство на високо ниво

🔴 ИРАНСКО, ИЛИ ТРАКИЙСКО Е ИМЕТО НА АСПАРУХ?





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе