Алтернативно лечение на задна хрема при деца и възрастни



Като задна хрема или медицинското състояние "постназална секреция" се говори при отделяне и натрупване на слуз в задната част на носната кухина, която пречи на движението на ресничките и нишковидните клетки на носната лигавица, предизвиква дразнене, а често и кашлица (особено при децата). Възможно е да настъпи свръхпроизводство на слуз, която създава дискомфорт в задната част на гърлото. Слузта може да бъде бистра, тънка или другата крайност, гъста и лепкава, жълтеникава или зеленикава. Допълнителни симптоми включват дрезгавост, раздразнение или болка в гърлото, кашлица, конгестия, затруднено преглъщане и други. Характерно за състоянието е, че липсва секреция от носа и това може да забави значително установяването на проблема.

постназална секрецияПостназалната секреция настъпва в резултат на промяна в производството на слуз, което може да бъде провокирано от вирусна или бактериална инфекция, алергии или замърсяване на въздуха, студен въздух. Сред фактори, които могат да предизвикат постназална секреция са още възраст, бременност, назални полипи инфекции на синусите и други. Лекарства като антихистамини, диуретици, както и някои транквиланти също могат да нарушат нормалната секреция на лигавиците.

Природни средства срещу задна хрема включват парни инхалации, промивки със солена вода, пиене на много течности (предимно вода и билков чай), като се избягват храни и напитки, които стимулират секрецията на слуз като мляко и млечни продукти. Сред най-препоръчваните средства и техники са:

Задна хрема при възрастни

Вдишване на топли пари

Вдишването на топли пари по време на гореща вана помага за овлажняване и отпускане на лигавицата, което прави секрета по-лесен за отделяне.

Гаргара със солена вода

В чаша топла вода поставете ½ чаена лъжичка готварска сол и правете гаргара с разтвора. Това ще почисти лигавицата и ще намали секрецията. Правете в продължение на 2-3 дни, по няколко пъти на ден.

Овлажнител за въздух

парна инхалацияОвлажняването на лигавицата е особено полезно при случаите, в които постназалната секреция е свързана с проблем в синусите. Често зимните условия предизвикват увеличена секреция на лигавиците на дихателните органи. Вдишването на влажен въздух разрежда слузта и помага за справяне с проблема. Може да използвате инхалатор или просто да застанете над съд с изпаряваща се вода по познатия начин.

За още по-добър ефект, поставете в съд с вода ½ чаена лъжичка канела, 2 и ½ чаени лъжички мащерка и 1 чаена лъжичка сол. Оставете да заври, след което отстранете от котлона и вдишвайте отделящите се пари с кърпа над главата.

Не вдишвайте парите, ако са твърде горещи, тъй като може да причинят изгаряне на лигавицата на носа!

Сода

Смесете 1 чаена чаша топла вода, 1 чаена лъжичка сол и щипка сода за хляб. Вземете една спринцовка и впръскайте от сместа в ноздрите. Наведете главата си последователно на всички страни, след което издухайте носа си. Повторете 3 или 4 пъти във всяка ноздра. Повтаряйте 4-5 пъти на ден при наличие на постназална секреция и 2 пъти на ден, за да предотвратите повторна поява.

Впръскването или накапване на готов физиологичен разтвор е подходяща алтернатива. Помага за разреждане на слузта и я прави по-лесна за издухване през носа или преглъщане.

Чесън

чесънЧесънът е билка с мощно антибиотично действие. Той помага за намаляване на повишената слузна секреция, предпазва от инфекции и насърчава бързото възстановяване.

Настържете 3-4 скилидки чесън и ги запържете с масло за 1 минута. Смесете с топло мляко и пийте два пъти на ден, в продължение на няколко дни.

Друг вариант е да дъвчете малко парче чесън по няколко пъти на ден. Алтернатива е да приемате чесън под формата на добавка.

Джинджифил

чай джинджифилДжинджифилът е естествен деконгестант и притежава антивирусни, антибактериални и отхрачващи свойства. Помага за намаляване на производството на слуз и подпомага нейното отделяне. Освен това е от полза и при случаи на възпалено гърло и дрезгав глас.

Пийте чай от джинджифил 2 или 3 пъти на ден. За да направите чай, сложете 1 супена лъжица нарязан джинджифил в 1 до 2 чаши вода. Оставете да къкри на слаб огън за 5 минути. Прецедете, добавете натурален мед и пийте.

Също така, може да дъвчете суров джинджифил няколко пъти на ден и да го добавяте към ястията.

Листа коприва

чай от коприваОбикновената коприва има дългогодишен опит като лечебно растение. В миналото, хората са ги използвали за лечение на анемия, подагра, екзема и артрит. Учените смятат, че копривата облекчава болката чрез противовъзпалителното си действие и способността да повлиява сигналите за болка. Листат от коприва са популярен лек за алергичен ринит и постназален ринит с алергичен компонент.

Копривата може да открие като тинктура от корен, таблетки, капсули, екстракт, чай, сок или лиофилизирани листа. В сравнение с корена, обаче, листът е за предпочитане при хрема и алергичен ринит.

Хибридна чобанка


хибридна чобанка

Представлява храст, който произлиза от Северна Америка, но днес може да бъде открит и в Европа и някои части на Азия. Смята се, че съдържа химични вещества, които могат да намалят отока на лигавиците и възпалението. Може да се открие под формата на капсули, чай или изсушени части от билката за приготвяне на чай.

 

 

 

Лют червен пипер

лют червен пиперЛютият червен пипер действа като антихистамин и помага при задната хрема. Капсаицинът в него помага за разреждане и отделяне на слузта, както и за успокояване на раздразнено гърло. Смесете ½ чаена лъжичка лют червен пипер с мед и приемайте 2-3 пъти на ден, в продължение на няколко дни.

Алтернативно, добавете по 1/2 до 1 чаена лъжичка лют червен пипер на прах към чаша топла вода и я изпийте на бавни глътки. Повтаряйте няколко пъти на ден.

Лимон

лимонЛимонът помага за разреждане на слузта, а високото съдържание на витамин С в него подобрява устойчивостта на организма към инфекции.

Изстискайте ока от 1/2 лимон в чаша топла вода. Добавете чист мед на вкус. Пийте сутрин на празен стомах и няколко пъти през деня, за да контролирате свръхпроизводството на слуз. Може да добавите лимонов сок и към вашия черен или зелен чай.

Масло от мента

Масло от мента може да се използва за задна хрема, като накапете малко от него върху чиста кърпа напоена с топла вода, поставете близо до носа и вдишайте парите. Правете редовно, за да получите желания резултат.

Увеличете приема на витамин С

Изключително важно е да увеличите храните, богати на витамин С в менюто си. Той е мощен антиоксидант, стимулира имунната система и помага да се повиши устойчивостта на организма към различни инфекции. Освен това помага за намаляване на производството на хистамин в тялото, който играе важна роля при алергичните реакции. Яжте повече храни, богати на витамин С като лимони, портокали, чушки, киви, ягоди, броколи, тъмни листни зеленчуци, домати и папая. Също така, може да приемате витамин С и като добавка.

Задна хрема при деца

Един от първите симптоми на настинка при децата обикновено е хрема с отделяне на бистър, воднист секрет, последвано от болки в гърлото или кашлица. Обикновено след няколко дни секрета става по-гъст, плътен и жълтеникав или зеленикав. Натрупването на гъст секрет в задната част на носната кухина предизвиква упорита кашлица, особено, когато детето е легнало.

Хроничната постназална секреция е тази, която продължава повече от два месеца и често е свързана с алергии, хроничен синузит или гастроезофагеална рефлуксна болест. Някои лекарства или структурни особености могат да допринесат за повишената секреция на слуз. Понякога, децата развиват това състояние при наличие на чуждо тяло в носа, което е останало незабелязано. Ако не се лекува, хроничната постназална секреция при деца може да предизвика хронична кашлица, болки в гърлото, дрезгав глас и проблеми с храненето. Най-често препоръчваните при това състояние медицински препарати са различни деконгестанти и антихистамини, които временно облекчават състоянието, но не лекуват причината. Затова, трябва да се съсредоточите върху мерки за стимулиране на имунната система на детето и да му осигурите почивка у дома. За да облекчите състоянието, може да опитате някои от следните методи:

Стъпка 1. Заведете детето на преглед при отоларинголог (специалист по заболявания уши, нос, гърло, съкратено УНГ), за да определи вероятната причина за симптомите при Вашето дете. Посредством изследването, той може да открие структурни аномалии, попаднали чужди тела, инфекция и други причини. Ако лекарят не може да открие конкретната причина, трябва да положите усилия да потиснете симптомите в максимална степен.

Стъпка 2. Използвайте физиологичен разтвор за изплакване на носа на детето, за да подпомогнете разреждането и отделянето на слузта. Може да правите това 2 до 4 пъти на ден, с помощта на спрей или ампули, за да поддържате оптимална влажност на лигавицата. Не забравяйте, винаги след избърсване на носа на детето, да нанасяте вазелин или друго успокояващо мазило за кожата около носа, за да я предпазите от изсъхване и напукване.

Стъпка 3. Предлагайте на детето допълнително количество течности, за да подпомогнете изтъняването на слузта и да се предотврати обезводняване. Избягвайте употребата на диуретични медикаменти и газирани напитки.

Стъпка 4. При наличие на хроничен бактериален синузит е нужен продължителен курс на лечение с антибиотици, предписан от специалист.

Стъпка 5. Потърсете и елиминирайте всички потенциални алергени от дома си, в случаите, при които постназалната секреция е с доказан алергичен компонент. Често това са стайни растения, домашен прах, плюшени играчки, ароматизатори, стари одеяла и други.

Стъпка 6. Повдигнете горната част на леглото на детето с най-малко 15 см, избягвайте да храните детето непосредствено преди лягане и избягвайте храни, които влошават симптомите (мляко и млечни продукти). Тези мерки може да са от голяма полза в случаите, когато постназалната секреция е свързана с киселинен рефлукс.

Вдишване на топли пари

вдишване на пари в банятаПуснете гореща вода в банята, за да се образува пара и оставете детето да стой вътре поне 15 минути. Вероятно ще забележите, че секрецията от носа ще се усили – накарайте детето да издуха силно носа, за да отстрани секретите. Може да използвате студен или топъл парен овлажнител в стаята за спане, за да получите подобен ефект. Ако използвате такива, не забравяйте да ги почиствате редовно, за да предотвратите развитие на бактерии в тях!

Храни, напитки и билки

По време на боледуване, децата често са с понижен или липсващ апетит. Затова може да наблегнете на леки, топли храни и напитки като пилешка супа, билкови чайове и овесена каша, която намалява секрецията на слуз.

Избягвайте млечни продукти (при деца, на които това не е основният източник на калории), както и сладки храни и такива с високо съдържание на мазнини. Храносмилането е забавено по време на настинка или боледуване и това прави тези храни трудни за обработка и усвояване.

В търговската мрежа може да откриете разнообразни таблетки или близалки за смукане на билкова основа, които може да са от полза. Особено подходящи са продукти, съдържащи билката пчелник. Следвайте листовката и обезателно се консултирайте с педиатър, преди да дадете на детето билкови добавки, под каквато и да е форма.

Избягвайте употребата на антихистамини и деконгестанти, освен, ако симптомите са тежки и силно нарушават спокойствието и съня на детето.

Плодов сок

плодов сок при задна хремаПриемът на повече плодови сокове и консумацията на пресни плодове може значително да подобри състоянието. Повишеният прием на ябълков сок или сок от грозде е особено полезен в случаите на задна хрема при деца (и не само). Освен това, те намаляват и дразненето на гърлото, което често се получава вторично в резултат на стичащите се секрети.

 

Лайка

чай от лайкаЛайката съдържа активни вещества, които облекчават възпаленото гърло и други общи симптоми на настинка, включително постназална секреция. Освен това, стимулира имунната система. Активността и се дължи на способността да увеличи количеството на фенолно съединение, наречено хипурат - химично съединение, което уврежда клетъчните стени на бактериите.

Може да приемате лайка под формата на чай, таблетки или да приготвите капки за нос от нея. За целта, залейте 1 супена лъжица цвят от лайка с чаша вряща вода (около 50 мл), покрийте съда с капак и оставете да се запари, докато изстине. След това прецедете и с помощта на капкомер накапете по 2-3 капки във всяка ноздра на детето (може да се използва и от възрастни). Правете това 2-3 пъти на ден. Съхранявайте отварата на тъмно и всеки ден приготвяйте нова.

Хомеопатия

хомеопатия при задна хрема

Хомеопатията е ефективен начин за справяне с постназалната секреция, включително и при деца. Добре известно е, че средствата за терапия в хомеопатията трябва да бъдат внимателно подбрани и съобразени от опитен специалист-хомеопат в зависимост от индивидуалните особености и симптоми. Някои от най-полезните хомеопатични продукти са:

Хидрастис канаденсис – подходящ за случаите на гъсти и лепкави секрети, които се стичат по задната стена на гърлото и предизвикват непрекъснато дразнене и кашлица. Обикновено отделящата се слуз е жълтеникава. При деца, такива секрети най-често стават причина за внезапна кашлица през нощта и опити за отхрачване, а понякога дори повръщане.

Калиум бихромикум. Подходящ е при обилни, гъсти, зеленикави секрети, съпроводени от силна кашлица и възпаление на синусите.

Коралиум рубрум. Подходящо е за случаите на обилно количество секрет от носа с кашлица и отделяне на голямо количество слуз. Наред с това, може да се наблюдава и суха и спастична кашлица.

Фитолака. Подходящ при обилна секреция, предизвикваща постоянно желание за преглъщане с болки в гърлото или ушите, особено при преглъщане.

Цинабсин. Представлява комбиниран хомеопатичен препарат, който се препоръчва при случаите на хронична задна хрема с гъсти секрети. В острите случаи може да се дава до 6 таблетки на ден, разделени през няколко часа.

Допълнителни съвети срещу задна хрема при деца и възрастни

  • Издухвайте носа си често, за да отстранявате излишната слуз от носната кухина;
  • Използвайте еднократни кърпички, които изхвърляйте незабавно след употреба;
  • Измивайте ръцете си след издухване на носа;
  • Поддържайте адекватна влажност на въздуха в дома си;
  • Избягвайте да се излагате на алергени, които могат да утежнят допълнително състоянието;
  • Не стойте в задимени помещения или такива със замърсен въздух;
  • Откажете се от пушенето;
  • Дъвчете ментови бонбони;
  • Поддържайте дома си чист и не допускайте натрупването на прах по мебелите, който значително повишава дразненето на носната лигавица.

Източници:
http://www.natural-homeremedies.com
http://health.howstuffworks.com
http://www.top10homeremedies.com
http://www.searchhomeremedy.com
http://www.livestrong.com
http://www.drhomeo.com


Четете още:

🔴 Пилешко руло в бутер тесто

🔴 Може да ви СПАСИ ЖИВОТА! Ако се ПОДХЛЪЗНЕТЕ НА ЛЕДА, веднага направете ТОВА!

🔴 2-минутна отвара изцяло чисти токсините! Ще се почувствате като бебе!





Източник: Фрамар





Коментари

горе