10 неща, които не знаем за Тед Кочев - българинът



Режисьорът с български корени Тед Кочев е сред големите имена в Холивуд. Създателят на "Рамбо: Първа кръв" е работил с Джийн Хекман, Ник Нолти, Джейн Фонда, Силвестър Сталоун, Долф Лундгрен. Носител е на "Златна мечка" в Берлин, има две номинации за "Златна палма" в Кан и една за "Оскар". Кочев ще дойде за втори път у нас през март за 20-ия юбилеен София Филм Фест. Той ще получи Наградата на София на Столична община за принос към киното и ще представи своя ретроспектива.

1. Пълното му име е Уилям Теодор Кочев, за това понякога се подписва като Уилям Т. Кочев. Баща му е пловдивчанин, а майка му е българка от Македония.

2. Докато е дете, всички вкъщи говорят на български, а на празници слушат наша народна музика, играят хора и ръченица. "До ден днешен тези ритми са в кръвта ми, обичам ги. Изобщо извън къщи живеехме като англичани, а у дома - като българи", спомня си Тед Кочев. От 30 г. той иска да направи и филм за България за историята на семейството си, защото тя е типична за много други емигранти в началото на ХХ век. Интересува го и цар Борис Трети, който по времето на Втората световна война спасява българските евреи, въпреки че държавата е на страната на Германия.

3. Има 5 деца. Първият му брак е с британската актриса Силвия Кей, известна с роли предимно в телевизията. Имат три деца: Аарон, Катрина, която живее в Лондон и също се занимава с изкуство, най-вече фотография и инсталации, а Джошуа си пробива път в киното. Той е сценарист на няколко епизода на криминалния сериал "Закон и ред". От втория си брак с Лейфън Чънг има две деца. 29-годишната Александра също се занимава с кино. По последния си проект, късометражния филм "Fearless", на който е сценарист и режисьор, тя работи заедно с баща си. 27-годишният Томас е обещаващ млад пианист и композитор, който с работата си привлича вниманието на музикалните критици.

4. Кочев завършва английска литература в университета в Торонто и на 24 години става най-младият режисьор в СВС - Canadian Broadcasting Corporation. Решава обаче да търси късмета си във Великобритания, отново в телевизията и заминава за там две години по-късно.

5. С един от първите си филми, "Two gentelmen sharing" (1969), се представя на кинофестивала във Венеция. А с "Wake in Fright" ("Outback") от 1971 г. участва в конкурсната програма в Кан. Лентата и до днес се смята за един от най-добрите австралийски филми.

6. Филмът "Чиракуването на Дуди Кравиц" (1974) му носи "Златна мечка" в Берлин и номинация за "Оскар" за най-добър сценарий.

7. Голямата актриса Джейн Фонда казва за него: "Тед знае как работи хуморът в киното и имат естествен талант да разсмиват публиката." Той режисира Фонда в хитовата комедия "Забава с Дик и Джейн".

8. Големият му пробив идва с "Първа кръв" от 1982 (известен като "Рамбо") със Силвестър Сталоун. "Винаги ще съм благодарен на Тед за уроците по кино, които ми предаде - хвали го самият Слай и допълва: Той е класен режисьор, постановчик и комуникатор, да се работи с него е голямо удоволствие. Той ме вдъхнови за моите бъдещи режисьорски проекти."

9. В "Who Is Killing the Great Chefs of Europe?" (1978) Тед Кочев събира цяла плеяда звезди като велики готвачи. Жан-Пиер Касел играе любител на гълъбовия пай, Жаклин Бисе е известна сладкарка, Стефано Сата Флорес - специалист по омарите, Джордж Сийгъл изпълнява ролята на магнат, собственик на верига от заведения за бързо хранене, а Филип Ноаре е известен парижки готвач. Всеки от тях e убит по начина, по който се приготвя коронното му ястие. Дали убиецът не е Гранвилие (Жан Рошфор) - майстор-кулинар, изключен от списъка с най-добрите европейски виртуози в кухнята? Главен герой в този сюжет, напомнящ роман на Агата Кристи, е Макс - критик на заведения за хранене, изигран от Робърт Морли.

10. В "Uncommon Valor" (1983) той работи с Джийн Хекман, чийто герой - полковник Джейсън Роудс, повече от 10 години се опитва да открие сина си, обявен за изчезал по време на акция във Виетнам. След неуспешни опити да получи информация от правителството, Роудс решава да вземе нещата в свои ръце... Впечатляващият военен екшън е и с участието на Робърт Стак, Патрик Суейзи, Реб Браун, Рандал Текс Коб.


Четете още:

🔴 Пречистете духа и тялото

🔴 Миро и Мария като лъч надежда

🔴 Българин, живеещ от над 40 години в САЩ, финансира паметници у нас





Източник: Стандарт





Коментари

горе