Костадин Костадинов: Пиша учебник, който ще отразява истинската българска история и ще се раздава безплатно



Костадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. във Варна. Завършва магистратура балканистика през 2002 г. и право през 2011 г. във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. В момента пише дисертация в института по етнология към БАН. Автор е на няколко книги и документални филми. През 2004 г. снима авторски документален филм за българите в Албания, а през 2005 г. излиза документалният му филм за българите извън днешните предели на България под заглавието „Един народ сме”. Автор е и на документалния филм „Забравена земя”, посветен на българите в Северна Добруджа. През 2010 г. излиза филма му „Третата национална катастрофа“ относно демографската криза в България , а през 2011 г. издава и книгата със същото име, която миналата година бе преиздадена на английски език в Брюксел. В момента е общински съветник във Варна и директор на Регионалния исторически музей в Добрич.

История РобинзонобългарскаГ-н Костадинов, как ще коментирате последните скандали около учебниците и замяната на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски с „Робинзон Крузо“ на Даниел Дефо?

– Това е поредният акт за изчистване на учебниците от българска история и литература и всичко българско в тях. Нищо ново не се случва. Процесът, който върви вече 26 години ще приключи тогава, когато в българските учебници няма нищо българско. Идеята е децата, които отиват на училище да нямат българско самосъзнание, а просто да са училищна маса.

Стартирате една инициатива за алтернативен учебник по родинознание. Как се стигна до нея?

учебник родинознание– Когато видях съдържанието на учебниците преди няколко години, направих всичко възможно, което е по силите ми. Говорих с трима поредни министри по въпроса, получих подкрепа от всички български граждани и неразбиране от министерството. Стана ясно, че независимо какво искаме гражданите, ще стане това, което искат хората, които управляват. Няма разлика при управлението на Орешарски, служебното правителство и сега при Борисов. В тази ситуация видях, че нищо не ми остава освен да напиша учебник, който отразява истинската българска история. Мисля до края на месец юни да е готов, ще бъде безплатен, ще има и сайт, от където ще може безплатно да се сваля и разпространява. Очевидно е, че Министерството няма да допусне учебника в училищата. Разчитам на будния инстинкт за самосъхранение на родителите.

Има предложение за смяна на химна „Мила Родино“ с „Върви, народе възродени“. Как гледате на това предложение?

– Това ми прилича на идеята, която беше лансирана преди няколко години от едно лице, което сега е евродепутат, уж патриот, да се смени националният празник – да не бъде на 3 март, а на 24 май. Всъщност идеята е много проста, а именно да продължи обезличаването на българския народ и дух. „Мила Родино“ е символ на българската държавност, това е един от най-хубавите национални химни в света и е с вдъхновяващ текст. На него българските войници са влизали в бой и са умирали. „Върви, народе възродени“ е прекрасна възрожденска песен, но тя е с друго звучене и с различна мисия. Никой не трябва да си прави експерименти с националния ни химн. Това е нещо, което дори не трябва да се коментира. Имаше една идея на Петър Стоянов преди 15 години да сменим кирилицата с латиница. Това са неща, които периодично минават през пространството, за да тестват до каква степен сме загубили самосъзнанието си.


Четете още:

🔴 50-те най-четени книги в България за 2015

🔴 Уникално! Вижте за какво можете да използвате формите за лед! Номер 3 ще ви накара да си оближете пръстите!

🔴 След момичето в Стара Загора, която спаси шофьор на автобус, отново добро дело от младежи





Източник: delo.bg





Коментари

горе