Бдение срещу подмяната на историята в Смолян (Снимки)



Протестно бдение срещу пpoмeнитe, зaлeгнaли в yчeбнитe плaнoвe и изкpивявaнeто нa фaктитe oт иcтopиятa ни се проведе в Смолян. С портерти на национални герои и плакат "Вън еничарите от МОН" на площада в кв. "Устово" пред "Алеята на възрожденците" те се обявиха против опитите децата да учат "лъжлива история".

"Родопският край се е освободил от турско робство, а не от "съжителство" 34 години по-късно, родопчани не можем да мълчим като се прави опит за подмяна на историята", заяви Манол Ружинов – председател на Сдружение „Родопски хайдути”, организатор на проявата. Според сдружението подмяната няма как да се случи, ако има будни хора в страната, които ясно и точно да изразят своята позиция.

Участниците призоваваха всички отговорни институции и хора, които милеят за българщината, да поставят точни и ясни граници на това дали е робство, дали е било присъствие и осъдиха явления като „Митът за Батак”, както и абсурдната теза, че българите мохамедани, наречени от някои хора „помаци” са били едва ли не съвсем различна нация, съвсем различен етнос.


Четете още:

🔴 Най-красивите българи за 2015-а година: Поет и преводачка (Видео)

🔴 Тервел Пулев чака втори син, пак ще носи име на български владетел

🔴 Гергана Брънзова – за близнаците, майчинството и "Моята Сила"





Източник: 24 часа





Коментари

горе