Паисий Хилендарски – История славянобългарска (пълен текст + pdf)



Бележка от януари 2016 г.: В последните дни, покрай медийната суматоха около отпадането на Паисий от учебната програма за 6-ти клас, трафикът към страницата се е увеличил 3-4 пъти над обичайното. Не може да не ме радва интересът към историята на Паисий – тя трябва да се чете и да се познава – но наред с важния разговор за учебните програми, нека не изпускаме из очи и една друга (вероятно дори по-)важна тема от тези дни: съдебната реформа, корупцията във властта, и доклада на ЕК. Ако не друго, от Паисий трябва да сме научили, че българинът има склонност да е леко простодушен. Както и сам Паисий отбелязва, простодушието на българина действително е по-добро от лукавството на гърците или сърбите, но по-добра и от двете е мъдростта. Нека бъдем като Паисий. Нека бъдем мъдри. Край на бележката.

Забелязах, че дори на популярни сайтове като chitanka.info*, slovo.bg** и pravoslavieto.com е качена осакатена версия на Паисиевата история, в която липсват около тридесет страници от основната част (Историческо събрание за българския народ), както и някои по-малки откъси от други части. Осакатената версия изглежда засега е по-разпространена в интернет от пълната. Понеже смятам, че е добре текстът на тази значима книга да е достъпен в пълния си вид, го качвам тук.

Текстът по-долу, който може да бъде свален и като pdf от тук (формат А5) и тук (формат А4), следва „История славянобългарска — 1762 Белова“ (Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 2004) и е предаден на новобългарски от Петър Динеков.

Оригиналният Паисиев текст на историята – смес от църковнославянски и говорим български от 18-ти век – може да се изтегли от тук (Зографски ръкопис, обнародван от проф. Йордан Иванов в София, 1914 г).

Ако някой намери грешки, нека да ми пише, за да ги отстраня. А ако някой смята, че (макар и на пръв поглед проблемът да е дребен) все пак ще е хубаво повече хора да намират пълния текст, нека да помисли дали не е добре да сподели тази страница или да напише писъмце до админите на читанка*, православието.com, и слово.бг, с което да ги информира за грешката. Аз вече им писах на всичките, но засега (05/2013) ефект няма.


*Бележка от февруари 2015: На Читанка текстът вече е поправен.

**Бележка от декември 2015: Наскоро липсващите страници бяха добавени и на слово.бг.

История славянобългарска

(Предадена на новобългарски език от Петър Динеков.)

Съдържание
1. За ползата от историята
2. Предисловие
3. Историческо събрание за българския народ
4. Накратко за сръбските крале
5. Завършваме разказа за Константин Шишман
6. Имената на българските крале и царе
7. Накратко колко знаменити били българските крале и царе
8. За славянските учители
9. Имената на българските светци
10. Послесловие 


Четете още:

🔴 Ползата от историята (и думата робство у Паисий и съвременни историци)

🔴 Ямбол с нова църква след 128г.

🔴 Деца купиха столове и климатик за училище





Източник: tropcho





Коментари

горе