"СE Борднетце" инвестира над 10 млн. евро в заводите си



Японско-германската компания за кабелни системи за автомобилната индустрия - "СЕ Борднетце - България" инвестира над 10 млн. евро в оборудване. Така производителят ще разкрие и 1300 работни места в заводите си в Мездра и Карнобат. Вложението идва заради новите проекти на компанията – модел SUV на Seat и Skoda Yeti.


Това е поредното разширение на бизнеса на дружеството - сега то има 3300 служители и приходи около 200 млн. лв. Секторът на кабели за атомобили се разви силно пред последните 10 години и вече има пет големи чужди инвеститора. Сортирането на кабелите изисква много ръчен неквалифициран труд, затова фабриките често са в средни и малки градове.

Двата проекта

"СЕ Борднетце - България" започна работа по нов проект в началото на 2016 г. – производство на кабелни форми и електрически системи за новия SUV на Seat. "След около 2 месеца започваме серийното производство на електрическите кабелни системи за новия автомобил. В рамките на 8 месеца планираме да достигнем максималния капацитет за производство – кабелни системи за 330 коли на ден, или около 70 000 годишно. Целият процес ще протича в предприятието ни в Мездра", посочи главният оперативен директор на компанията Михал Любик.

Половината от средствата вече са инвестирани през миналата година - оборудване за над 5.5 млн. евро е инсталирано в предприятието в Мездра. Средствата са били насочени към оптимизиране на производствените площи, закупуване на три нови линии и модернизация на машинното оборудване.

От тази година "СЕ Борднетце - България" започва подготовката и на проект, свързан с производството на кабелни системи за Skoda Yeti. Във връзка с това ще бъдат инвестирани над 5 млн. евро. В средата на януари "СЕ Борднетце – България" закупи 6 нови машини на обща стойност 1 млн. евро. Две от тях ще бъдат в завода в Карнобат, а четири в завода в Мездра. Преди старта на проекта Skoda Yeti има подготвителен етап от 6 месеца, през който на клиентите се изпращат прототипите от изделията, клиентът прави одит и чак след това започва серийното производство. Очаква се през 2018/2019 г. то да е с годишен обем от кабелни системи за около 70 000 автомобила Skoda Yeti.

"Заводите ни в България спечелиха доверието на централата, защото доказахме инженерния и организационния си потенциал. Така успяхме да осигурим работа за българските си предприятия поне за 5-6 години напред", казва Михал Любик. "Работата ни е пряко свързана с VW Group, които са основните ни клиенти.

Ако те искат да увеличат пазарния си дял с 3-4%, нашата стратегия е да отговорим със същия процент увеличение на произвежданите от нас кабелни електрически системи", обяснява ръста в производството на компанията през последната година главният оперативен директор. Според него през 2015 г. "СЕ Борднетце - България" е увеличила оборота си с 20% спрямо 2014 г., когато по официални данни приходите достигнаха 176 млн. лв. Така компанията за пръв път ще прескочи прага от 200 млн. лв. приходи.


Четете още:

🔴 Дизелът у нас по-скъп от този в Люксембург

🔴 Сериозно облекчение: Пускат ток с цена за бедни!

🔴 Разнообразието на българските носии





Източник: Капитал





Коментари

горе