През Студената война 80% от осъдените за шпионаж у нас са вербувани от турските служби



България е заплашена от неоосманизъм, категоричен съм. Но не от година или две, не от идването на Ердоган на власт, а далече преди това. Да видим какви са външните фактори, заплашващи страната ни.

Години съм работил в Балканския отдел на Външно министерство. В изселническите спогодби на два пъти сме предлагали решение - тези които искат да останат като лоялни граждани на България с турско национално самосъзнание, са винаги желани граждани на България. Едното предложение е 1951-52 г., а другото от 1978 г. и те са правени на най-високо ниво. Но решение на въпроса категорично ни бе отказвано.

Ще кажа нещо, което не е публична информация – в годините на Студената война над 80% от осъдените за шпионаж от българския съд бяха хора, вербувани от турските служби. Много от тях - български граждани с турско национално съзнание, които са шантажирани, притискани, заплашени. Над 80 процента! Този факт не показва ли очевидно далечните намерения на турски ръководни екипи, които са начело на тази държава до сега?

Вътрешните фактори, които заплашват сигурността на България, са не по-малко от външните.
Първо, неадекватното поведение на управляващия ни елит след прояви на нашите съседи. Ще ви дам пример с едно смайващо изявление по повод нарастване на националилистическите искания на научни и политически среди в Албания и Косово за обединение на албанския етнос. Повече от 100 години били разделени и трябвало да се обединят. Единствената държава, която каза „Да – с цената на всичко ще подкрепим това обединение“, беше Ердоган.

Каква беше позицията на България? Пълно мълчание.

Каква беше позицията на Европа? И там пълно мълчание.

Давате ли си сметка за какво става дума? Отново Западните Балкани ще пламнат така, както стана през 90-те години.

Най-страшното нещо е подмяна на историческата истина. Ние сме свидетели ежедневно на подмяна и фалшифициране на историята. И за това се мълчи. Недопустимо е.

И днес тревогите продължават. От дни пак се говори и спори дали е имало присъствие, владичество, съвместно съжителство и т.н през онези пет века. Това е безобразие!

И искам да покажа нещо на тези, които твърдят, че много добре сме живеели, че нашите предшественици са били свободни граждани и са имали двуетажни къщи. Ами то и по времето на тоталитарната система имаме двуетажни, че и четириетажни къщи и въпреки всичко я критикуваме. Искам да ви покажа само един документ – книгата „Зверствата при потушаване на Илинденско-Преображенското въстание“, издадена през 1987 г. Случилото се не е след Априлското въстание отпреди 140 години, а е от XX век. Тази книга е сборник от публикации в американският печат. Това са 1750 американски материали в най-големите издания. Само 350 са в „Ню Йорк Таймс“, които отразяват това събитие. В този сборник пише за турските зверства над жени и деца при потушаването му. И тези хора не са въстаници. За какво присъствие приказваме? Това са безобразия. И вижте как се живели. За какво присъствие говорите, господа?!

Казваме, че ни трябвало ни единство. За какво единство става дума, като всеки път, когато някой заговори за това, е репликиран ту с комунизъм, ту с Държавна сигурност и какво ли не.

Големи личности предупреждават всеки ден: България загива! Следва мълчание.

Ще ви посоча само една статистика. В началото на XX век е направено изследване на Балканския регион. То сочи, че българският етнос е някъде около 6-7 милиона. Забалежете – това е в началото на XX век. Тогава румънците са малко над 8 милиона, гърците и турците – около над три милиона всеки, албанците – 1 милион. Турците в тогавашната Османска империя, която е 28-милионна, са 8 милиона.

Да видим картината след 100 години. Днес румънците са 22-23 милиона. Сърбите 9-10 милиона, а гърците 10-11 милиона души. Увеличение над три пъти. Албанците се увеличават 8 пъти. Турците от 8 милиона вече са 50 милиона, след тях има и много кюрди. Е, и те се увеличават 5-6 пъти. Къде сме ние – 5-6 милиона реално. И накъде отиваме? Вземаме мерки за демографския проблем само на приказки - това е несериозно.

Ердоган каза: всяко турско семейство трябва да има минимум 4 деца. Изводите оставам на вас.


Четете още:

🔴 10 културни събития в Родопите, които трябва да посетите през 2016 г.

🔴 От тука започва България - Химн на гр. Шумен

🔴 Седемте чудесии в становището на БАН за турското робство





Източник: epicenter





Коментари

горе