Слави Трифонов успя! Внася подписите за референдума в понеделник



На 8 февруари Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ за референдум за промяна на политическата система ще внесе в Народното събрание подписката за свикване на национален референдум.

Събирането на подписи стартира на 10 ноември 2015 г. В инициативата се включиха стотици доброволци от цялата страна, а основен партньор по места беше Гражданско движение ДНЕС.

Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ за иницииране и провеждане на референдум за промяна на политическата система ще внесе подписката за референдума в Народното събрание в 13.00 ч. на 8 февруари 2016 г.

Въпросът за необходимостта от промяна на политическата система присъства в „Шоуто на Слави Трифонов“ от няколко години. През юли 2015 г. Слави Трифонов обяви, че през есента ще стартира събирането на подписи за провеждане на референдум.

Септември 2015 г. започна набирането на доброволци.

След консултация със специалисти по конституционно право, бяха формулирани 6 въпроси в подписката за референдума:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  • Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  • Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
  • Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

За да се проведе референдума трябва да бъдат събрани поне 400 000 подписа. Колко са събрали от „Шоуто на Слави“ ще стане ясно в понеделник, а колко от тях са реални, ще стане ясно едва след проверката на ГРАО


Четете още:

🔴 ВАЖНО! Ако имате кредит или ще теглите нов, задължително прочетете това! Тази година лихвите ще...

🔴 Искат и Пеньо Пенев в учебниците

🔴 Милан прави школа в Дряново





Източник: politikata





Коментари

горе