Двоен скок на завърналите се у дома емигранти



Двойно са се увеличили завръщащите се у дома емигранти, които по-рано са захвърлили българските си лични документи, за да придобият чуждо гражданство. Това става ясно от справка за дейността на Комисията по гражданство към президентството за миналата година, с която разполага Агенция "Монитор".

Точно 866 наши сънародници са получили разрешение през 2015 г. за възстановяване на българската си лична карта. За сравнение, година по-рано броят им е бил под 400, а през 2013 г. – едва 211 души. За всички тях предварително е направена проверка дали не са осъждани в страната, в която са живели до момента, както и дали завръщането им не представлява заплаха за националната ни сигурност. На 11 такива кандидати е било отказано възстановяване на БГ гражданство, като един от тях имал влязла в сила присъда за убийство.

9 854 чужденци също са получили българско гражданство през миналата година, сочат данните в отчета. От тях най-много са македонците – 4 315. Броят на западните ни комшии, поискали БГ лична карта, рязко се е увеличил в сравнение с предходната година, уточняват от „Дондуков“ 2. През 2015 г. гражданство сме дали и на много украинци и молдовци – по над 1450. Сирийците с български документи са 42-ма, толкова са и иракчаните. Дали сме лични карти и на петима души от Хашемитско кралство Йордания, четирима от Киргизка република, по един от Гвинея, Доминиканската република, Мадагаскар.

Вицепрезидентът Маргарита Попова, в чиито ресори е даването на гражданство, е подписала укази за натурализация и на петима чужденци с особени спортни заложби. Те ще подпомогнат развитието на конната езда, тениса, волейбола, художествената гимнастика и футбола у нас. Още двама души са получили БГ документи заради изключителните си заслуги в родната икономика и високотехнологичното производство.

В същото време през 2015 г. Попова е отменила натурализацията на 23-ма чужденци, за които са изплували скрити факти за престъпно минало. Някои от тях са със забрана за влизане в Шенген, обявени са за международно издирване с европейска заповед за арест, имат криминални регистрации за наркотрафик, измами и други престъпления.


Четете още:

🔴 Запознайте се с българката, която учи децата на Танзания

🔴 Вино привлече стотици туристи в Мелник

🔴 Чудотворният извор в Пещера





Източник: Монитор





Коментари

горе