76-годишна стана фитнес маниачка, тренира бокс



76-годишната Стефка Петрова Тянкова изуми спортуващо Хасково, след като се появи във фитнес салона на най-голямата спортна зала в града и се хвана за тежестите. Без да се консултира с когото и да е било, бабата дошла един августовски ден на 2015-та година и награбила гирите. После увиснала на шведската стена,а след това невъзмутимо се насочила към лежанката. В зала Спартак тренирали както фитнес-маниаци, така и състезатели от спортните клубове в града и всички заедно се притеснили сериозно за здравето на жената. Решителното й изражение и свирепа целеустременост на бабата обаче не насърчавала разговорите и нито един от яките бабанки не посмял да я заговори. Все пак помолили един от безспорните авторитети - боксовия треньор Людмил Димитров, да разпита жената за намеренията й. Именитият наставник и до днес не спира да се смее, когато си припомня първия разговор със старицата. Стефка го уведомила че иска да тренира за тонус, но също така и да е наравно с младите. Затова безцеремонно поискала от Людмил да и е треньор. И без да се усети, наставникът в един от спортните боксови клуба в града, се съгласил. За само три седмици той успява да обучи Стефка как да борави с гири и щанги. И най-вече как да бъхте боксовия чувал. „За бокс вече е късно за тази жена, но с тези данни, които ги има може спокойно да тренира и да играе на чувала. Макар на тези години жената е в супер кондиция.” смята Людмил. За нейния 76-тия рожден ден на Стефка, на 1-ви октомври, направил "показно"пред новобранците в залата за да им покаже,че бабата е в далеч по-добра форма от тях. Особената гордост на треньора са уменията й с чувала, който Стефка тупа с кръвожаден ентусиазъм 4 пъти седмично. Всяка тренировка продължава поне час и половина.

А всичко започва с едно идване по необходимост и по лекарско предписание. В началото на август лекарите констатират влошаване на нейната дископатия. Баба Стефка страдала от схващане на целия гръбначен стълб и затруднено движение на крайниците. Лекарите препоръчват да започне да се раздвижва с упражнения. Но я предупреждават те да са различни от обичайните, с мотиката и свързаната с навеждане кърска работа. Стефка не знае какво друго да прави и решава да иде до близката до къщата й спортна зала “Спартак”. Там научава, че хората се "раздвижват" на фитнес и така попада в залата. Започва с упражнения на 10 август. В началото по- леко, после и с по- тежки упражнения, под рьководството на своя боксов треньор. Людмил се занимава абсолютно безвъзмездно очарован от безпрецедентното предизвикателство. 3 месеца по-късно, фитнеса дал резултат - сковаността в цялото тяло е изчезнала, признава Стефка. Вече го няма отмаляването в кръста. Вече може да ходи и без бастун, макар да си го носи за всеки случай. Любопитното е че Стефка никога не е спортувала активно. Пенсионирала се е предсрочно заради „професионални“ заболявания свързани с предишната и професия-агроном. Заради интензивната работа с пестициди и липсата на каквито и да е предпазни облекла, почти всички агрономи от Бай-Тошово време са с различна степен на натравяния на кръвта или черния дроб, споделят лекари. Именно по тяхна препоръка, жената сменя професията и става учителка.

Освен за "дядото" Стефка вече е пример и за внуците си. Има внучка и внук. Тя се казва Стефка и е завършила журналистика. Внукьт е Добри и е 4 -та година Право, отличник. Гордее се с тях, както и те със своята баба. По нейния пример и двамата вече са влезли вьв фитнеса.


Четете още:

🔴 Мечтаем за нови хоризонти, а стоим на затопленото столче

🔴 Вижте как да преборите грипа с помощта на природата

🔴 Каракачанов иска 6 месеца казарма (ОБЗОР)





Източник: Монитор





Коментари

горе