Светлин Русев пребори инфаркта само за 5 дни



Акад. Светлин Русев вече е в дома си след 5-дневен престой в болница.

Маестрото от месец имал бодежи в ръката, но не обърнал внимание на симптомите

Акад. Светлин Русев е бил на косъм от масивен инфаркт, но симптомите са били разчетени навреме и веднага са взети най-адекватните мерки за овладяване на състоянието му.

Това разказа на “24 часа” от дома си самият маестро. Дори се пошегува: “Черен гологан не се губи - нали има такава българска поговорка. Та аз се оказах такъв черен гологан”.

“От известно време чувствах бодежи в ръката - разказа акад. Русев, - но не обръщах сериозно внимание, защото бяха на пресекулки. Но в сряда (3 февруари) започнах да усещам и задух. Казах си - работата става май сериозна. Отидох при мой приятел колекционер - лекар в Александровска болница. Уж само да ме видят, даже исках да си тръгвам, а екипът веднага ме вкара в интензивното. Действаха бързо и перфектно. Много бързо овладяха инфаркта. Поставиха ми стентове. Аз по принцип съм здрав човек, но според лекарите причината е високият холестерол. Не исках да плаша близките си, казах им, че съм добре, и аз действително се чувствах добре в клиниката. Дори настоявах да се прибера още в събота, но решиха да ме задържат още 2 дни. Съветът е поне един месец да го давам по-кротко, да не натискам много педалите.”

Но художникът не крие, че няма намерение рязко да променя начина си на живот, защото е убеден, че смянатав ритъма не се отразява добре на здравето. Никой от неговите приятели не го е виждал болнав, не го е чувал да се оплаква, затова всички са изненадани от внезапния инфаркт.

“Вярно е, не съм казвал “ох” и сега не съм казал”, успокоява всички авторът на едни от най-значимите картини в съвременното българско изобразително изкуство.

Мнозина пък смятат, че голямото напрежение около две значими събития миналата година - изложбата “Тракийско злато” в Лувъра и подреждането и откриването на националната галерия “Квадрат 500” все пак си е казало думата.

Маестро Русев е известен със здравословния си начин на живот. Не пуши, не пие, вегетарианец е, но е работохолик. Може да рисува денонощно.

Попитахме го дали сега, когато все пак животът му е бил застрашен сериозно, няма да преосмисли някои теми в своето творчество, да посегне към други сюжети. “Засега нямам такива намерения, аз имам своя свят, но всичко е още много скорошно. Не се знае, може пък и да помисля”, отвърна той. Вече подготвя традиционната изложба, която открива на рождения си ден - 14 юни. Тази година ще навърши 83 г.


Четете още:

🔴 НЕСТИНАРСТВОТО - магическият обичай на БЪЛГАРИЯ! ВЛЕЗТЕ в жаравата и почувствайте емоцията! (ВИДЕО)

🔴 Павлин, който атакува депутатите в клип, ще ходи в парламента - да им каже в очите какво мисли (видео)

🔴 ФИФА отбеляза 50-я рожден ден на Стоичков: Гениалното лошо момче от България





Източник: 24 часа





Коментари

горе