Българин се състезава за "Оскарите" на кулинарната фотография със снимки на сирене и кисело мляко



Българин се състезава за "Оскарите" на кулинарната фотография. Две от изданията на фотографа Илиан Илиев получиха номинации в престижния конкурс за готварски книги "Гурманд". Илиев живее и работи в Обединеното кралство повече от 10 години. Съчетава традиционно българското с модерното, съобщава БНТ.

"Да снимаш, значи да виждаш. За да може да снимаш хубави снимки, трябва да ги видиш първо. Ти създаваш снимката в първия си поглед и след това е само майсторството. Така че дали снимаш балерини или храна, винаги трябва да хващаш детайла, трябва да хванеш интересното, това, което останалите не го виждат", споделя Илиев.

"Интересът ми към кулинарията е свързан с моето детство. Израснал съм в семейство на ресторантьори, където изисканата храна винаги е била част от културата", казва за себе си фотографът.

Малко след като се установил в Англия, Илиан започнал да снима храна. В двете номинирани книги, Илиан събира почти 30-годишния си фотографски опит и любовта си към кулинарията. В едната готварска книга подбира рецепти с българско сирене, а в другата, която печели награда във Великобритания - рецептите са с кисело мляко.

"Имам един вариант на странджанки и той е любим на семейството ми с кисело мляко. Тази модификация няма нищо общо със странджанката, която се прави в България с бялото брашно, това мисля, че е най-любимото ми нещо и най-приеманото "интернешънъл", когато съм имал гости от различни места, хора, които не са българи.Това е нещо, което всички са го харесвали", разказва още Илиев.

"В началото на кариерата си се занимавах с журналистика, а по-късно и с реклама. След като се преместих в Англия намерих ниша на пазара, в която мога да покажа максимума от своя опит и креативност. Така съчетах уменията си в кулинарията и опита си във фотографията. Аз рисувам с храна - кулинарната фотография, за мен, е не само професия. Пресечната точка на кулинарията и фотографията, за мен, са моите готварски книги, които в момента се продават в цял свят и са преведени на няколко езика", споделя фотографът.

"Срещата ми в Лондон с един от най-добрите рекламни фотографи в света - Jimmy Wormser, която се превърна в приятелство и общ работен проект, е в основата на преместването ми на острова. По-късно и семейните ми ангажименти ме принудиха да остана за по-дълго", разказва българинът.


Четете още:

🔴 ​Преди 1147 години в Рим издъхва българският светец Константин Кирил Философ

🔴 Четирима братя летци бранихме небето на малка България общо над 100 години  

🔴 Тайните на Първото българско царство лежат под корените на вековния дъб в Силистра





Източник: 24 часа





Коментари

горе