Столетница: Най-важното е да живееш пълноценно и да обичаш



100-годишния си рожден ден отпразнува Мария Станева. Тържеството по случай юбилея се проведе в ритуалната зала на район „Средец“ в София. Главният специалист на обредния дом изрази своето възхищение за устойчивостта и силата, с която Мария Станева е живяла, за да достигне до тези години. Районната администрация беше подготвила голяма торта със свещи, които Станева духна под съпровода на „Многая лета“.

„Радвам се, че в района имаме столетници. Развълнувана съм, че хора, преживели толкова събития, случили се през тези 100 години, са сред нас“, каза кметът на район „Средец“ Мария Ачкова. Тя връчи на Станева поздравителен адрес с преклонение пред достойната й възраст.

Мария Станева е родена на 1 февруари 1916 г. в Свищов, завършила е педагогическото училище в Севлиево и се е установила преди повече от 70 години в София. Работила е години наред в „Топливо“, сътрудник на Червения кръст и автор на няколко лирични книги.

„Най-важното за здравето е да живееш пълноценно, да обичаш, да не търсиш гарез, да бъдеш добър“, каза столетницата. „Най-тежкият ден в живота ми беше, когато почина мъжът ми през 1963 г., а най-щастливият, когато излезе първата ми поетична книга. Лириката ме кара да не се чувствам сама. Лириката е какво чувства сърцето, лириката е животът“, разказа още тя.

Оказа се, че в момента Станева твори и има подготвени стихове за следваща поетична книга.


Четете още:

🔴 Една нежна изповед на Яворов, пропита с любов

🔴 с. Бръшлян

🔴 Кучето което плачеше. Спомени от Гранични Войски. Спомени от времето когато имахме държава





Източник: Блиц





Коментари

горе