Нисовски манастир "Св. св. Константин и Елена" – монашескo гнездо при орлите




Нисовският манастир „Св. св. Константин и Елена“ (познат като „Големия нисовски манастир“) датира от XI в. и е един от най-малко познатите и слабо проучени исторически паметници в България. Намира се на територията на Природен парк „Русенски Лом“ – на около 7 км южно от село Нисово (община Иваново, област Русе), по десния бряг на река Мали Лом. Счита се, че това е най-големият от всички скални манастири в Поломието.

Манастирът се състои от църква и редица килии, най-често с правоъгълна форма и с различни размери, които са разширения на съществували ниши. В храма има останки от две вкопани каменни гробни корита. В скалата личат местата, където са били закрепени дървените подпори на някогашните допълнителни конструкции. Все още могат да се видят останки от средновековни стенописи, а олтарът сякаш очаква тайнството на поклонението. Археологът Карел Шкорпил успява да проучи комплекса в началото на XX в., когато видът му е бил по-запазен, но въпреки това данните за манастира остават оскъдни.

За търсачи на силни усещания

Манастирът не е превърнат в шумна туристическа атракция, няма асфалтиран път и паркинг и достъпът до него определено не е от най-лесните – тръгва се от моста над Мали Лом при село Нисово и се върви около час и половина по десния бряг срещу течението на реката. До самия манастир се стига по стръмна стълба, изсечена в скалата. „Разходката“ изисква добра екипировка.

Легенди от Поломието

Народната памет пази легенди за монасите, населявали манастира. Един от тях бил монах Милден, който неуморно преписвал книги и кръстосвал сам из пущинаците и стръмните скали наоколо. Брат Милден се радвал на природата и особено на растящия на най-непристъпните места по скалите скален карамфил, който редовно поливал с вода от кратунката си. Един ден го монахът бил пронизан със стрела в сърцето, кръвта му напоила крехките стъбълца на скалното цвете и душата му се преселила в него. Оттогава местните хора наричат скалния карамфил „Усмивката на монаха“.


Четете още:

🔴 Български емигрант в Германия дарява 1 млн.лева на хора в нужда в Монтанско

🔴 27 куриозни обяснения пред българските катаджии

🔴 Добрината, която не пожела слава





Източник: momichetataotgrada





Коментари

горе