Пеевски – момчето си отива



Евгени Петров

Преди малко повече от година по време на предизборната кампания четири черни джипа в колона минават през замрелия Велинград.  Движението е отцепено, колите карат сравнително бавно. Насред площада от третия поред  джип се смъква черното странично стъкло на задната врата и една ръка започва да хвърля банкноти по улицата пред изумените хора.

Снимки няма, но местните твърдят, че това е един настоящ депутат и водач на листа в региона, в който преди години дерибействаше друг човек на ДПС – Фидел Беев…

Че нещо различно се случва в държавата е факт. Само романтични души или наивни домакини на средна възраст могат да вярват в съвпадения.

В икономиката има термин „прегряване”.  Нeщо подобно се случи и с Пеевски. Сякаш системата прегря и не може повече да издържа подобна нелепа ситуация – млад мъж, израснал практически от нулата до най-високите върхове на кулисната и задкулисна политика и бизнес с международни мащаби.

Най-вероятно Пеевски ще напусне публичната сцена. Това важи и за мястото му на депутат, и за длъжността му на ковчежник и бизнесоръдие на Доган.

Нещо повече, говори се, че това е решение на самия почетен председател.

От машина за натиск и пари, малко по малко Пеевски се превърна в прекалено осветения, компроментиран и неудобен прицел на общественото недоволство и поради това стана ненужен.

Арогантността да държиш такъв човек до себе си премина през няколко фази – от депутатството през опита да завземе ДАНС до личност, която е се превърна в обект на персонален задграничен интерес. Справка – отказът на Турция да го допуска на територията си.

Във вътрешен план Пеевски мина границата, която навремето беше начертал неговият бизнес-учител – покойният Илия Павлов: „Не съветвам никого да се опитва да дели мегдан с държавата. Никой не е по-силен от нея”.

Илия Павлов също имаше политическа партия зад гърба си. И това пак беше ДПС и Доган. Тогава Корпорацията беше относително слаба. Но натрупаха сила и финансова мощ. Сега ДПС е далеч по-силно от края да 90-те. Това обяснява и защо Пеевски стигна толкова далеч спрямо Илия Павлов. Иначе казано – надмина учителя си.

Но основната задача – ДПС да изчисти имиджа, си остава, защото не беше изпълнена.

В последните дни се случиха няколко неща.

Да речем, че първото от тях е изритването на Лютви Местан. Сякаш това означаваше жест към Пеевски и икономическото крило на партията (Йордан Цонев, Костадинов) Но не е така. Това всъщност е първата тежка крачка към изчистването на лицето на ДПС. Местан не само има свой бизнес и влияние. (Той следва правилото на Доган, че един председател на партия има възможности не по-малко от един банкер)

Местан наистина се беше запътил към варианта „васал” на Ердоган и това беше убийствено за България, защото ДПС не само щеше да бъде етническа , но и пряко подчинена на Турция партия. Да не говорим, че това бъркаше директно в сърцето на Бизнесимперията.

Дали е имало сделка на най-високо ниво в едни среднощни телефонни разговори, можем наистина само да гадаем.

Но необичайната, дори на места груба външна намеса около партията на Местан срещна необичайно мек отпор. В същото време забраната на Доган и Пеевски (обърнете внимание, просто един депутат) да влизат в Турция, съобщено по гениален начин, развързва ръцете на Борисов.

Дали има цигарена далавера с кюрдите (ако е така Корпулентния е настъпил и двете мотики едновременно) е въпрос на догадки. И да има, и да няма, това ще остане в сферата на обмена между тайните служби.

Факт е обаче, че името Пеевски стана обект на турските институции, а това никак не е добре за самия Пеевски.

Междувременно на този фон се случиха и други неща:

-След новогодишния газов скандал, около който прозираше името на Пеевски, беше уволнен шефът на БЕХ – Жаклен Коен, тихо и без възражения.

НАП започна проверка на Пеевски и, разбира се, недоверчивите, сред които съм и аз, ще кажат, че това е формално. Така или иначе документи се събират и като при Филчев се пазят където трябва. Но мои източници твърдят категорично, че този път Пеевски наистина е бил изненадан.

Излезе „оная” статия в Шпигел.

Горанов помоли Алекс Партнърс да направи доклада за КТБ публичен

-Борисов спря двата лота на „Хемус”

Днес премиерът имаше едни неформални посещения – на работодателите, които застанаха зад него. Освен Домусчиев там е бил и Огнян Донев. И други…Кой е шефът?

Борисов имаше два телефонни разговора – с Меркел и с Давутоглу.

Монологът на премиера за медиите-бухалки. За журналистите, които имат навика да следят и думите, и езика на тялото на самия премиер това беше едно силно, освободено от напрежение, доминиращо поведение.

Както каза един приятел – „Видимо е, че Борисов взема нещата на ръчно управление”.

И във фактически, и в обществен план обстановката около Пеевски може да се определи с руската дума „надоело”. По български – нещо средно между „писна ми” и „до гуша ми дойде”.

Ден по-късно отношенията между ПИК и Стандарт (формалната връзка с БЛИЦ) са силно редуцирани.

Помните ли кой най-много искаше „всичко за КТБ на масата”? ДПС. Е, сега най-вероятно ще го има. И оттук очаквайте изненади.

Но така или иначе дните в публичния и политическия живот на Делян Пеевски според мен са преброени.

Знак за това имаше в момента, в който обяви първото си участие в търговско дружество, естествено с акции, придобити от майка му, тъй като по декларации той нямаше необходимите средства.

Оттогава Пеевски пазарува като за пред Коледа, а сега най-вероятно ще напусне и парламента, защото няма такъв подобен компроментиращ партията си депутат, въпреки че по документи вероятно всичко е изрядно.

Ахмед Доган никога не е искал публичност за своите или на партийните членове бизнеспозиции. Той само загатва за тях. Поведението на Пеевски по никакъв начин не се вписва в тази схема.

В този смисъл с Пеевски е приключено. Дали Ердоган и турските служби свършиха нашата работа или я подпомогнаха е въпрос на мерки и теглилки.

Истината е, че Борисов командва парада!


Четете още:

🔴 Диетолози посочиха идеалната закуска за децата

🔴 Нов металургичен гигант като  "Кремиковци" израства в полите на Стара планина

🔴 Напуснахме големия град: Мисия "Сбогом, Лондон!" с Радостина





Източник: Вести





Коментари

горе