ПП Врачански Балкан превърна запустяло училище в еко лагер



Основното училище “Васил Левски” в село Oчин дол, община Мездра, подобно на много други селски училища, е затворило врати поради недостиг на ученици в селото още през 1971 г. Повече от 40 години то е оставено на произвола на съдбата и се руши ден след ден.

През 2015та година обаче, интерес към него проявява неправителствената организация ПП “Врачански балкан.” След основен ремонт, през ноември миналата година сградата на училището е съживена. Тя отваря врати като младежки еколагер, където могат да се организират зелени училища, да протичат различни обучения и семинари, свързани с опазване на природата и занимания на открито. Също така, дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“ предлага дву- и петдневни образователни програми, свързани с екологията и биоразнообразието.

ремонтираното училище в с. Очин долВ обученията, които се провеждат от клуб “Приятели на Врачански Балкан” в еколагера, се използват алтернативни методи на преподаване и интерактивни игри. Така децата да могат да усетят и съпреживеят това, на което лекторите се опитват да ги научат. По този начин урокът става по-интересен и съответно по-лесно запомнящ се. За сравнение, повечето “зелени училища”, които се организират на територията на България в днешно време, се провеждат в СПА хотели и са ориентирани предимно към удоволствията, които могат да предложат такива места, а не към придобиване на нови знания и насочване на посоката на мислене на учениците към опазване и добро отношение към природата и нейните обитатели.

В еколагера през януари са проведени семинар за проучване и опазване на прилепите в България, както и третата национална среща на българските прилепари. През април се очаква в еколагера да се осъществи уъркшоп с доброволци от Германия по проектът “Консумувай” на фондация ЕкоЦентрик и обучителен уикенд за учениците, финалисти в конкурса “Влез в час с уроците на природата”, който продължава до 29.02.2016г.

Базата разполага с шест стаи, в които са разпределени 32 легла

Базата разполага с шест стаи, в които са разпределени 32 легла

Еколагерът разполага с 32 легла,вътрешни бани и тоалетни, кухненско помещение, както и оборудвана зала за занимания (екран, мултимедия, лаптоп).

 

Базата е разположена в началото на село Очин дол в Стара Планина. паметникът Дядо ЙоцоПриказно красивата природа около селото обещава вълнуващо и полезно приключение сред природата, за всеки посетител на еколагера. Освен това, в района могат да бъдат посетени и комплексът “Дядо Йоцо”, екопътеката към оброка Свети Дух, Лакатнишките скали, Кобилените стени, скалният феномен Ритлите, Черепишкият манастир, манастирът Седемте престола и други забележителности.

Младежкият еколагер отваря и много възможности за жителите на село Очин дол. Двама от тях поддържат и стопанисват лагера всеки ден, а заведенията в селото се радват на по-висока посещаемост, което спомага икономическото развитие на селото.


Четете още:

🔴 Дупничанин пуска на пазара български смартфон на цена от 169 лева

🔴 Брюксел ни спира закон за увеличаване на българската нация

🔴 Лекарката, която оперира неродени бебета, преглежда във В. Търново. Д-р Петя Чавеева





Източник: Добри новини





Коментари

горе