Събитието, което националните медии не отразиха



Столицата на Левски
Васил Левски е образ-икона, той е легенда и същевременно любов за всеки един българин. Макар последните реформи в образователната ни система да се опитват да изкривят неговият облик и фигура, омаловажавайки ситуацията, срещу която той въстава, ние винаги ще пазим истината и ще потичаме светлата памет на Апостолът на Свободата. Левски е жив в сърцата и съзнанието ни и никой не може да промени този факт! Именно това показа българския народ и на този 19 февруари, отдавайки почит на националния си герой. Всеки един град в страната отдаде своето уважение към Левски, но най-силно впечатление прави това, което учудващо нито една национална медия не отрази… Става въпрос за факелното шествие в град Ловеч, което беше истински фурор.

В Ловеч – революционната столица на Апостола, се проведе Възпоменателно факелно шествие „143 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ“. Събитие, организирано за трети пореден път от Гражданско сдружение „Ловчанци“ и НД „Традиция“, регионален клон „Васил Левски – Ловеч“, по случай навършването на 143 години от гибелта на Васил Иванов Кунчев.

Подготовката започва с близо едномесечна кампания за набиране на средства, с която биват събрани необходимите 2000 лв. за организация на самото събитие. В резултат са купени над 530 бр. факли, изработват се големи знамена и трансперанти, купуват се още на радиостанции и ленти за гражданската охрана.

През февруари са проведени и няколко „Вечери в подкрепа на шествието“. Те се случват в различни заведения на територията на градовете Ловеч и София, като събитието в столицата бе организирано от приятелската на „Ловчанци“ организация – „Отечество“.
За по-широкото заснемане на събитието са вдигнати във въздуха и два дрона, както и множество наземни видео оператори и фотографи, които макар чудесната си работа не могат да пресъздадат атмосферата, която изпълва вечерта. Изгражда се група от над 100 души доброволци, които даряват време и средства, за да бъдат на разположение. Тези хора оставят на заден план семейство и свободно време, за да дадат най-доброто от себе си в реализирането на тази кауза, дарила толкова много пламък и надежда у всички наши сънародници!

Сформирана е и гражданска охрана от доброволци, която наброява над 50 млади момчета. Тя се грижи за опазването на реда, спазването на правилата и безпроблемното протичане на цялото събитие. Част от нея построи и почетния шпалир от факли под най-големия паметник на Апостола в България.

Информационната кампания е преминала през по-голямата част от ловешките училища, където екип на двете гостуващи организации изнася малка лекция и прожектира кратко видео, с което информират местните ученици за всичко по-интересно около организацията на Възпоменателното събитие.
Финалът на кампанията завършва не училище, а на едно много по-необичайно място! Техен домакин става детска градина „Първи юни“, където малчуганите успяват да развълнуват организаторите с дълбоко патриотична атмосфера, изградена изцяло в духа на българщината! Децата доказват, че все още има кой да ги учи да познават корените и историята си, за да бъдат преди всичко българи!

Какъв е резултатът от всичко това?
Над 1 500 родолюбиви българи и дори чужденци, които излязат по улиците на град Ловеч, за да докажат, че Левски не е сгрешил, избирайки града за централно място в своята комитетска мрежа. С този акт всички присъстващи показваха, че неговият завет продължава да живее в сърцата и душите на хората през годините! Изумително е да видиш толкова много хора, свързани помежду си от уважението и преклонението към паметта и делото на един човек превърнал се в легенда. Думите не са способни да опишат усещането да бъдеш част от нещо толкова голямо и велико, което „Ловчанци“ постигнаха, като накараха сърцата на хиляди да бият като едно в това шествие. Дори нещо повече, те доказаха, че Левски е жив в безкрайността – „143 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ“ (1837 - ∞ )
При добро стечение на обстоятелствата, се очаква всички събрани кадри да бъдат събрани като основна база за изработването на късометражен филм, чрез който събитието да бъде разпространено максимално сред всички наши сънародници в страната и тези в чужбина!

Стелиян Стоименов,
в. „България СЕГА“


Четете още:

🔴 Навършват се 110 години от смъртта на проф. Марин Дринов

🔴 В Брюксел са изумени от руините на Бузлуджа

🔴 Мурсалският чай – чудото на България





Източник: България сега





Коментари

горе