Родопски дестинации



Белинташ

 

Родопа планина е една от най-красивите и привлекателни планини, изпълнена с мистика и древни културни средища. Предлагаме ви да видите част от тази родопска красота.

 Орлово око

Панорамната площадка „Орлово око“ е съоражение изградено, за да могат туристите да се насладят на великолепните гледки към Буйновското ждрело, ридовете на Родопите и дори Рила и Пирин.

 Дяволският мост

Дяволският мост (Шейтан кюприя) е средновековен мост на река Арда. Мостът се намира на 420 метра надморска височина и е ограден от двете страни от стръмни склонове. Дължината му е 56 метра, а широчината — 3,5 м. Мостът е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата.

 Караджов камък

Караджов камък е интересен скален феномен, който се намира близо до село Мостово в Родопите. Представлява високо скално плато (връх с височина 1448 м), в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей. В него е наместен огромен камък, който сякаш висша сила е поставила там – Караджовия камък.

 Широка лъка

Село Широка лъка се намира в Родопите, на 23 км северозападно от Смолян и на 16 км от Пампорово. Широка лъка е известна със своите красиви, автентични родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката.

 Триградско ждрело

Триградското ждрело представлява величествен 7-километров пролом, който в течение на милиони години река Триградска е издълбала в мраморните скали северно от родопското село Триград. Това е едно от най-красивите местенца в България.

 Дяволското гърло и Ягодинска пещера

Това са две отделни пещери намиращи се в близост една до друга. И двете са много красиви, но и много различни пещери. Дяволското гърло е сравнително млада пещера (175 000г) и поради тази причина там няма сталактити, сталагмити или сталактони. Такива ще откриете в Ягодинската пещера, където освен това ще може да видите красивите пещерни бисери.

 Каменни гъби

Каменните гъби са скални образувания, които се намират източно от с. Бели пласт, на пътя, свързващ Кърджали с Хасково. Скалните образувания имат форма на естествени гъби – пънчетата им са розови, а шапките – зеленикави. Височината на пънчетата и ширината на шапките е до 2,5 м.

 Татул

Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул. Светилището представлява скален масив, а върхът му – пресечена пирамида.


Четете още:

🔴 ЩЕ МИ ДАДЕШ ЛИ ЕДНО КРЪГЧЕ?

🔴 Горнооряховец рисува национални герои и известни личности върху кафе

🔴 Бургазлия покори най-високия връх в Ю. Америка





Източник: Родопчани





Коментари

горе