Българите в Чикаго почетоха паметта на Левски



Паметникът на Васил Левски в ЧикагоПрез изминалата седмица, в два поредни дни, родолюбиви българи се поклониха пред паметниците на Апостола на свободата в Чикаго. На 18 февруари, пред българската православна църква "Свети Иван Рилски" в Чикаго, първи венец поднесоха патриотите от мотоклуб "Хайдути".

Отец Димитър отслужи панахида по случай 143 години от гибелта на българския национален герой - Васил Левски:
"Свети преподобномъчениче Игнатие, моли Бога за всички, които се събудиха отново, нека Той ги поведе и издигне над враговете им, нека пътя към доброто просветли дните им, нека се увенчае с успех справедливата им кауза. Амин!"
В следобедните часове председателят на Българо-Американския Център за Културно Наследство - Кина Бъговска, Генералният Консул - Симеон Стоилов и представители на българските медии и християнски църкви поднесоха цветя и си спомниха за делото на великия българин.
На следващия ден, 19 февруари, в двора на църквата "Света София" в Дес Плейнс, мотоклуб "Хайдути" и граждани отново поднесоха цветя пред паметната плоча на Апостола.
Васил Иванов Кунчев е обесен на 6 февруари 1873 г. по стар стил, а по нов на 18 февруари. Дълги години паметта на йеродякон Игнатий е била грешно почитана на 19 февруари, защото през 1916 г. България преминава от Юлианския към Грегорианския календар и се приема поправка от 13 дни, но за събитията, случили се преди 1 март 1900 г., необходимата поправка е от 12 дни. Рождената дата на Васил Левски (6 юли 1837 г. по стар стил) се отбелязва правилно - 18 юли по нов стил.

Hиколай Василев
спортен кореспондент на в. "България"


Четете още:

🔴 Олимпиада - Левски 2016, Чикаго

🔴 Ето хитрините за вкусна бобена чорба

🔴 Раковски се сгодява за туркиня, за да обере баща й





Източник: Bulgaria Weekly





Коментари

горе