Свищовлийка учи на роден език децата на българите в Солун



СВИЩОВЛИЙКАТА ЦВЕТЕЛИНА ЦВЕТАНОВА-ЦАКИРИ УЧИ НА РОДЕН ЕЗИК ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИТЕ В СОЛУН. От няколко години тя работи в Българското неделно училище като учител по български език и литература. Попаднала там по доброволческа програма на Министерството на младежта и спорта през 2004 г. Докато била студентка по балканистика в Софийския университет, започнала да учи гръцки и искала да усъвършенства езика. Програмата завършила, Цвети се прибрала у дома, но две години по-късно се върнала в Солун, където вече има семейство.

„В българското неделно училище „Св. вмчк Георги Зограф” ме поканиха да работя през учебната 2012 – 2013 г. Инициативата да се основе такова училище е на представители на българската общност, която среща подкрепата на Зографския манастир и Генералното консулство на България в Солун. Помощта на Зографската света обител е безценна, защото там много дълги години са правили опити да създадат българско училище и все са били неуспешни. През 2008 манастирът предоставя безвъзмездно помещение в центъра на града, където и до ден-днешен се намира нашето училище“, разказва Цвети, която е възпитаник на Държавната търговска гимназия.

През 2012 г. училището е вписано в списъка на Министерството на образованието, младежта и науката на българските неделни училища в чужбина. Член е и на Асоциацията на българските училища в чужбина, но най-силна е материалната и духовна подкрепа на Атонската света обител, благодарение на която училището развива успешно не само образователна дейност, но е и пазител на духовността и самосъзнанието на българите в Солун.

В момента в училището се обучават около 80 български деца на възраст от 5 до 18 години, разпределени в класове според възрастта и нивото на владеене на българския език. Петима са учителите – двама начални педагози, учител по български език и литература, учител по история и география и учител по вероучение.

„УЧЕБНИТЕ ЗАНЯТИЯ СЕ ПРОВЕЖДАТ САМО В СЪБОТА, ЗАЩОТО ПРЕЗ СЕДМИЦАТА ДЕЦАТА ПОСЕЩАВАТ ГРЪЦКО УЧИЛИЩЕ. Натоварването е голямо, тъй като учебните ни занятия са само веднъж седмично. Учебният материал, който в България се изучава за една седмица, ние трябва да преподадем в рамките на един ден”, споделя Цветелина. Тя преподава по учебни програми и учебници, одобрени от Министерството на образованието и науката в България. Така учениците й изучават български език и литература, география и вероучение. Като извънкласни дейности се занимават с български фолклор. За целта всяка седмица от България до Солун пътува хореограф, занимава момчетата и момичетата. През седмицата Цветелина преподава в езикова школа български език на гърци, които искат да следват или да работят в България.

Децата, които се учат в неделното училище, са от цяла България – София, Пловдив, Благоевград, Сливен, Велико Търново и т.н. Българското неделно училище в Солун е може би единственото от училищата в чужбина, в което не се заплащат никакви такси, безплатни са и учебниците. Това допълнително стимулира родителите да поощряват децата си да учат родния език. „Най-щастлива съм, когато разбера, че бащата е грък, но иска детето му да посещава часовете“, признава Цвети и разказва, че през последните няколко години българската общност там празнува Деня на българската просвета и култура – 24 май, в сградата на Община Солун. Вече три години поред училището е участник във Фестивала на езиковото многообразие в Солун.

Александър ШАБОВ


Четете още:

🔴 ​Истината за четата на Поп Харитон, или защо през 1876 г. въстанаха българите, а не мюсюлманите

🔴 Искам да съм...

🔴 Вдигат паметник на Левски в Сепарева баня





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе