Смолян почете националния празник в родопски носии



Смолян почете националния празник в родопски носии

Стотици граждани на Смолян се събраха днес на площад „Възраждане“ в Смолян, за да почетат Националния празник Трети март и 138 години от Освобождението на България. Честванията започнаха с панихида за загиналите в църквата „Св.Никола“ в Устово, където на 17 януари, преди 138 години тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерал Пьотр Черевин.

Сдружение „Родопски хайдути“ организира истинско патриотично шествие с десетки младежи и девойки, облечени в родопски носии. Много граждани на Смолян също дойдоха пременени с национални носии, като сред тях имаше и невръстни дечица със знамена и китки здравец. Младите майки обясниха, че са облекли ги облекли в носии, за да се съхрани националният дух и идентичност на младото поколение българи.

С помощта на семейство Илия и Кина Бозови от Смолян в народни носии бяха облечени и част от децата в Неделното училище при църквата „Св. Никола” в кв.Устово.

След панихидата тръгна и литийното шествие, предвождано от най-възрастния член на „Родопски хайдути“, 85 годишния бай Стою Чонгаров. Въпреки достолепните си години, гайдарят на „100 каба гайди“ яхна кон и поведе парада, носейки пушката на легендарния Капитан Петко войвода. Реликвата беше специално изнесена от Регионалния историческия музей на Смолян за Празника.

В тържественото, заредено с патриотичен дух шествие, се включиха и десетки гайдари, свирещи популярната песен „Петко льо, капитанине“. Изминавайки пътя от църквата до площада те бяха приветствани от ръкоплясканията и аплодисменти на множеството смолянчани.

В 11.00 часа започна официалното тържество за Националния празник на България с почетен караул и поклонение. Граждани и институции бяха подготвили венци и цветя, които поднесоха пред паметника на борците за свобода и бюста на генерал Пьотр Черевин в Алеята на възрожденците.

Тържественото отбелязване на националния празник и 138 години от Освобождението от турско владичество в  Смолян завърши с празничен концерт.


Четете още:

🔴 За домакини: Най-доброто средство за почистване с приятен аромат

🔴 Уникално: Родна билка громи раковите клетки за 48 часа!

🔴 Комета ще доближи Земята на рекордно разстояние от 246 години





Източник: Кмета





Коментари

горе