16 г. издирват кой дари 42 500 германски марки на храм в Асеновград



Църквата “Св. Иван Рилски” в Асеновград е завършена благодарение на крупната сума, оставена от благодетел.

В града хората са убедени, че пачката с банкноти, опакована в обикновена хартия, е оставена от местната лекарка гинеколожка д-р Антоанет Топчиян

“Пакетчето беше правоъгълно, здраво облепено с тиксо.

В първия момент си помислих, че може да е бомба, но любопитството ми надделя и разтворих единия ъгъл. Шашнах се, като видях вътре пари.”

Така клисарката на храм “Св. Иван Рилски” в Асеновград Катерина Караиванова описва преживяванията си от паметната утрин на 28 май 2001 г. Тогава в строящия се още храм тя намира 42 500 германски марки.

Голямата сума, опакована в обикновена хартия, била върху касичката за дарения в стаичка, служеща за изповедалня. В нея се съхранявали икони и кръстът, който бил забит при първата копка на църквата.

Катерина веднага извикала друга жена и един от майсторите зидари. Обадили се и на председателя на църковното настоятелство отец Александър Андонов.

Когато той пристигнал, целият кв. “Баба Тонка” в града, където се изграждал храмът, гърмял от новината за намерената валута.

“Нямаше

бележка от кого

е. Внесохме

парите в банка,

а после с тях завършихме “Св. Иван Рилски” за 2-3 месеца. Парите бяха точно толкова, колкото ни трябваха”, разказва свещеникът.

И досега асеновградчани се чудят кой е незнайният благодетел. 16 г. името му остава в тайна.

Първоначално в града се понесла мълва, че пачките са оставени от богагаш, тъй като във въпросния ден бил забелязан черен мерцедес пред църквата. Шофьорът на скъпия автомобил бил добре облечен, личало си, че е човек от сой.

Според друг слух мистериозният спомоществовател е мюсюлманин с бизнес в Германия. Някои асеновградчани смятат, че парите са дадени от човек с гузна съвест, който е искал по този начин да изкупи тежък грях.

Повечето жители на града обаче са убедени, че дарението е направено от местната лекарка гинеколожка д-р Антоанет Топчиян. “Тя често идваше в храма и носеше продукти, за да готвим на майсторите. Знаеше, че няма пари за иконостаса и изписването на стените. Голямата сума се появи в критичен момент”, обяснява служителката в “Св. Иван Рилски” Елена Михайлова.

По думите ѝ, докато храмът бил в строеж, много хора идвали в него, за да видят докъде са стигнали работите, и всеки би могъл да остави незабелязано пачките.

Според Михайлова

бащата на

лекарката се

изпуснал, че

дъщеря му е

дарителката

На въпроса дали е тя д-р Антоанет Топчиян отговаря: “Не мога да кажа.”

В Асеновград е известна като щедър човек и добър професионалист. Работи в местната болница.

“От малка помагаше на нуждаещите се. В училище имаше прякор Гривата заради гъстата и къдрава коса.

Животът ѝ не беше лек. Говори се, че е изживяла любовна драма. Може би заради това е дала парите. Някои я смятат за луда, други я благославят, че го е направила”, казва съученичката на докторката Атанаска Аргирова.

Тя добавя, че д-р Топчиян преглеждала и бедни пациентки без пари в частния си кабинет.

“Лекарската професия задължава този, който я упражнява, да проявява хуманност. Надявам се така да се приближавам до Бога. Вярата в него ме спасява. Благодарение на нея сме оцелели през вековете”, коментира лекарката.

За нея се говори, че е много религиозна. Хористка е в църквата “Св. Атанасий”, където служи отец Александър Андонов.

“Питал съм я дали тя е оставила парите за довършването на храма, но отрича. Задавал съм ѝ и въпроса как живее, като преглежда безплатно. Казва: “Аз си знам”, коментира свещеникът.

Той също е убеден, че д-р Топчиян е мистериозният дарител на храма. Гинеколожката е била близка приятелка с една от инициаторките за построяването на “Св. Иван Рилски” - Димитрина Вангелова.

Възрастната асеновградчанка членувала в местното дружество “Свето Благовещение” заедно с други жени, които се грижели за параклисите в околността.

Тяхна била идеята да се построи църква на името на свети Иван Рилски, тъй като мощите му минали през кв. “Баба Тонка” при пренасянето им в Рилския манастир.

Цели 4 г. жените от дружеството се разкарвали по институции, за да получат разрешение за храма. В крайна сметка успели. Тогавашният главен архитект на града Борис Костадинов и негови колеги от София изготвили проекта и го дарили.

Дядо Арсений, който оглавявал пловдивската митрополия, дал благословията си и строителството започнало. Първата копка била направена на 17 август 2000 г.

Изграждането на църквата се превърнало в кауза за Асеновград.

Започнали “Св.

Иван Рилски”

с 1000 лв. от

продажба на

картички

После се включил целият град - фирми давали безвъзмездно материали, а хората - пари. Кой колкото може. Доброволци обикаляли къщите и събирали средства.

Пенсионерка трогнала до сълзи църковното настоятелство, след като донесла кърпичка с монети.

“Само това имам, но го давам от сърце”, казала бабата. Всички майстори на обекта работели безвъзмездно. Жителите на квартала пък поели грижата да ги хранят.

“Църквата растеше буквално с дни. Мъже, жени и деца идваха да помагат. Странен беше фактът, че щом нещо свърши - тухли, вар или храна, още на другия ден въпросът се решаваше.

Вярващите го тълкуват, че в това има пръст самият светец Иван Рилски”, обяснява отец Александър Андонов.

Така се случило, когато изчерпали запасите от картофи и фасул. Свещеникът тъкмо се чудел откъде да ги намери и при него пристигнал асеновградчанин с муле, натоварено точно с тези продукти. Мъжът обяснил, че

умиращата му

съпруга го

е пратила

Дарението от 42 500 германски марки също се появило в момент, когато парите се изчерпали. Предния ден инициаторката Димитрина Вангелова се помолила да стане чудо и да дойдат средства отнякъде.

На следващата сутрин клисарката открила пакетчето с пачките.

Без тези пари храмът нямало да бъде завършен. Направени са великолепни стенописи и резбован иконостас. Над колонадата на главния вход е вградена мозаечна икона на свети Иван Рилски.

Точно година след първата копка - на 17 август 2001-а, в новия храм е отслужена първата литургия. Жителите на града се гордеят, че са успели да вдигнат църквата за толкова кратко време.

Повечето смятат, че името на тайния благодетел на “Св. Иван Рилски” никога няма да бъде разкрито. В Библията е казано - дясната ръка каквото прави, лявата да не знае. Когато се прави дарение за църква, трябва да остане анонимно, коментират асеновградчани.

Д-р Антоанет Топчиян с момченцето на своя пациентка

 

Красивият иконостас

Атанаска Аргирова, съученичка на гинеколожката


Четете още:

🔴 Руско-турската война не завършва на 3 март

🔴 Полиция и военни започнаха учение на границата навръх 3 март

🔴 Проф. Пантев за Освободителната война: Русия вършеше велика, европейска освободителна мисия





Източник: 24 часа





Коментари

горе