Главното мюфтийство иска нови джамии в българската столица



Главното мюфтийство иска нови джамии в българската столица

От главното мюфтийство продължават с исканията си за увеличаване на джамиите в София. От мюфтийството твърдят, че в българската столица ежедневно нараства броят на гражданите, които изповядват ислямската религия. С този довод те мотивират желанието си да бъде увеличен броят на джамиите и молитвените домове (месджиди), където вярващите да могат да изпълняват своите религиозни обязаности.

"Небезизвестна е необходимостта от повече от една джамия и невъзможността тя да бъде построена поради административно бездействие на общинските власти. Нуждата от храмове в столицата под регулацията на Мюсюлманско изповедание е тема, която ръководството поставя от години на най-високо държавно ниво", се казва в писмото, изпратено до медиите.

От главното мюфтийство опровергават информацията в медиите за молитвения дом в столичния квартал "Люлин". "Месджидът е разкрит въз основа на изразената нужда от местната мюсюлманска общност. Мюсюлманско изповедание е наела имот с цел да бъде задоволено конституционното право на гражданите за свободно изповядване на ислямската религия и отслужване на молитвите", твърдят от мюфтийството.

От там уточняват, че местното мюсюлманско настоятелство с председател Хюсеин Абу-Калбайн е учредено по предложение, а не по назначение. Те твърдят, че лицето, избрано за председател, е български гражданин и настоятелството било регистрирано в Столична община по регламент на Закона за вероизповеданията.

Имамът Ахмед Карафейзов също бил български гражданин, учил в Средното общообразователно духовно училище в Момчилград и получил бакалавърска диплома по теология от йорданския университет. Дипломата била легализирана от Министерство на външните работи на Република България, твърдят от религиозната институция.


Четете още:

🔴 Тържество за 3 март в БУ "Никола Вапцаров" – Грац

🔴 Кобрата спаси живота на младеж, жестоко пребит пред столична дискотека

🔴 Eмблематична българска крепост влезе в престижен туристически каталог (СНИМКИ)





Източник: Кмета





Коментари

горе